bruisende zaken

Hoe val je op zodat je de baan krijgt die je wilt?

Hoe val je op zodat je de baan krijgt die je wilt?

13-05-2020

Ben je momenteel werkloos, of wil je promotie maken? Er zijn verschillende manieren waarop je jezelf in deze situaties onderscheid van concurrenten. Mogelijk ben je niet de enige die solliciteert op een populaire functie, waardoor je alles uit de kast moet halen om als meest geschikte kandidaat gekozen te worden.

Bij een sollicitatieprocedure is het bovenal van belang, dat je jezelf blijft! Sta voor wie je bent en doe je niet anders voor. Dit zal er op termijn toe leiden dat je bijvoorbeeld na een tijdelijk contract geen vast contract krijgt, of dat je niet goed past binnen het team waarin je komt te werken. Zonde!  

Kleed je netjes aan en ga nog snel langs de kapper

Een eerste indruk is cruciaal tijdens een sollicitatiegesprek. Zorg dat je netjes gekleed bent, passend bij de dresscode van een organisatie. Heb je geen idee hoe je gekleed moet gaan? Kijk eens op de pagina’s van de organisatie op sociale media. Mogelijk vind je hier foto’s van de werkvloer, wat je een beeld geeft van geschikte kleding. Aan de ene kant wil je direct een goede uitstraling achterlaten. Aan de andere kant wil je voorkomen dat je netter gekleed gaat dan de manager tegenover je. Bij een nette uitstraling mag een verzorgd kapsel natuurlijk niet ontbreken. 
 

Zorg dat je voorbereid bent op vragen bij het gesprek

Tijdens een sollicitatiegesprek worden vaak dezelfde soort vragen gesteld. Hierbij wordt ingegaan op je professionele ervaring in het werkveld, op de uitdagingen waarvoor je hebt gestaan, je persoonlijke leven en je ambities. Bereid je zo goed mogelijk voor op deze vragen, zodat je een antwoord paraat hebt. Wanneer je regelmatig een “uh” laat vallen, zal dat niet altijd positief ontvangen worden. Dat is zonde, want op veel vragen kun je vooraf een antwoord uitwerken.

Deel je ambities op je eigen sociale media

Mogelijk word je bij het komende gesprek niet uitgekozen. Dit betekent echter niet dat je bij de pakken neer moet gaan zitten. Deel je ambities op sociale media! Met name LinkedIn is zeer geschikt, wanneer je op zoek bent naar een leuke baan. Begin je open sollicitatie met een duidelijke kop, denk aan: Ik zoek werk!”. Vervolgens kun je uiteenzetten wat je zoekt, waarom jij geschikt bent voor die functie en hoe men je kan bereiken.

Tip: vraag je partner, je kind of een goede vriend om een test met te doen. Je gesprekspartner is de werkgever en jij komt op sollicitatie!

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).