bruisende zaken

Ergonomisch werken in de bouw: hoe doe je dat?

Ergonomisch werken in de bouw: hoe doe je dat?

02-06-2020

De bouwplaats vormt een werkomgeving waar fysieke belasting aan de orde van de dag is. In de praktijk dienen zich ook tal van ergonomische knelpunten voor. Het is daarom belangrijk om bij het werken in de bouw aandacht te besteden aan optimale ergonomische omstandigheden.

Dat voorkomt namelijk dat er sprake is van fysieke overbelasting en daarmee wordt uitval zoveel mogelijk beperkt. Er zijn verschillende mogelijkheden om ergonomisch in de bouw te werken, zoals door gebruik te maken van hulpmiddelen. Per beroepsgroep zijn er uiteraard weer verschillende opties te onderscheiden, zoals voor timmermannen en installateurs.

Algemene ergonomische hulpmiddelen voor de bouw
Naast specifieke hulpmiddelen per beroep zijn er in de bouw natuurlijk ook een aantal ergonomische middelen in het algemeen van toepassing. Een gereedschapswagen om gereedschap in te vervoeren is daar een voorbeeld van. Een ladderlift op de bouwplaats voorkomt dat de werkers zware materialen naar boven moeten tillen. Een glasheffer voorkomt te zware fysieke belasting net als een hef- en stelhulpmiddel die voor kozijnen te gebruiken is. Zo zijn er voor de grote bouwwerkzaamheden nog meer algemene hulpmiddelen beschikbaar, variërend van een heftruck tot een hijskraan en van een steigerlier tot een krik. Voor de verschillende beroepen in de bouw geldt bovendien nog dat het mogelijk is om van ergonomisch gereedschap gebruik te maken.

Ergonomisch werken als timmerman
Als timmerman in de bouw heb je de mogelijkheid om diverse hulpmiddelen te gebruiken. Bijvoorbeeld in de vorm van een werkbank. Een inklapbare werkbank is in dat geval extra handig om deze eenvoudig mee te nemen en te verplaatsen. Andere praktische hulpmiddelen om ergonomisch te werken, zijn een gereedschapskist op wielen en een hef- en stelhulpmiddel voor kozijnen.

Ergonomisch werken als stukadoor
Een stukadoor heeft in de bouw steeds te maken met repeterende werkzaamheden. Daarom is het van belang om van het juiste gereedschap gebruik te maken. Bijvoorbeeld van een smarttroffel en pleisterspaan net als van een spuitmachine voor pleisterwerk.

Ergonomisch werken als stratenmaker
De fysieke belasting van een stratenmaker is groot, waarbij vooral de knieën en de rug het te verduren krijgen. Om ergonomische werkomstandigheden te creëren zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar. Bijvoorbeeld een bestratingsmachine net als een tegeldonkey. De knieën zijn eenvoudig te beschermen door kniebeschermers te dragen. Het is eveneens handig om van een automatische afrijbalk voor zandbanen gebruik te maken.

Ergonomisch werken als metselaar
Een metselaar heeft in de bouw eveneens fysiek belastend werk. De ergonomische omstandigheden zijn te optimaliseren door van diverse middelen gebruik te maken. De fysieke belasting uit zich onder meer in het bukken en draaien. Een metselsteiger biedt uitkomst om ergonomisch te werken. Dat geldt eveneens voor het gebruik van een lijmtafel en een kuiphouder.

Ergonomisch werken als installateur
Een installateur heeft vaak te maken met diverse vormen van fysieke belasting. Denk maar een knielen en kruipen net als bukken. Het is daarom handig en ergonomisch gezien aan te raden om kniebeschermers te gebruiken. Ook het gebruikmaken van een trolley is handig met de fysieke belasting tijdens het uitvoeren van werkzaamheden te beperken.

Voor de verschillende beroepen in de bouw geldt bovendien nog dat het mogelijk is om van ergonomisch gereedschap gebruik te maken.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).