bruisende zaken

Trainen of sporten?

Trainen of sporten?

01-09-2019

14 februari 2019 - Ik lees hierboven twee verschillende termen. Wat lees jij? Is trainen hetzelfde als sporten of moet je trainen om te kunnen sporten? Kijk ik terug op mijn sportprestaties dan heb ik altijd gesport en te weinig getraind! Ik kwam met mijn handbalcarrière ver door mijn mentale drive maar fysiek ben ik altijd tekort gekomen. Kan ik dan zeggen dat ik overtraind was en te weinig hersteld? Of heb ik er nooit de juiste krachttraining naast gedaan?

Ik ga terug naar 2009 waar ik als speler deelnam aan de WK kwalificatie onder 21 jaar. Beide enkels in een brace, mijn knie en rug getapet... maar spelen kon ik. Ik trainde in die tijd 4 avonden van 2 uur bij de club en 1 keer in Papendal met Jong Oranje. Speelde in het weekend in de eredivisie en was nog druk bezig met de sportopleiding. Je zou zeggen: deze jongen is onwijs fit! Niks was minder waar want de ene blessure kwam na de andere. Het was een signaal van mijn lichaam dat ik mentaal meer wilde dan dat ik fysiek aankon. 'Waarom zou ik uitrusten als ik mentaal nog kan'. En geen coach kon mij remmen tenzij ik weer voor de zoveelste keer aan de zijkant moest blijven wegens een blessure.

Je zou zeggen tijdens die blessures had je genoeg tijd om aan kracht te werken. Maar je hebt als handballer veel vreemde aannames zoals dat je spieren korter zouden worden door krachttraining. En als je dan in het krachthonk staat wat moest je dan eigenlijk doen? En hoe zou ik dat volhouden? Er zat geen prestatiedoel achter zoals dat wel in een doelpunt, een gewonnen wedstrijd of zelfs een kampioenschap zat. Naar mijn idee had ik krachttraining helemaal niet nodig als ik maar weer snel het veld in kon. Zoals ik er nu over denk was ik een lopende tijdbom die elk moment een flink trauma kon oplopen! Zaterdag 28 februari 2015 promotie-degradatie wedstrijd in de eredivisie. Tijdens een ongelukkig moment verdraaide ik mijn knie en stond de knieschijf opeens niet op de plek waar die hoort. Een revalidatie van 1,5 jaar volgde voor ik weer mijn eerste wedstrijd in de eredivisie kon spelen. Dat werd uiteindelijk mijn laatste...

Want tijdens de revalidatie ben ik in aanraking gekomen met fit20 en ben ik mij steeds meer gaan verdiepen in de wetenschap over het menselijk lichaam. Door de ruime kennis die ik kreeg merkte ik waar ik fouten heb gemaakt wat betreft trainingsintensiteit en het herstel van mijn spieren. Een goede begeleiding is nodig om ervoor te zorgen dat het lichaam elke keer de sportprestatie aan kan en weer genoeg hersteld is voor de volgende. Als je meer vraagt dan je lichaam aankan is het een kwestie van tijd voordat je bij de fysio kan aansluiten.

Terugkomend op de vraag trainen of sporten. Moet je fit zijn om te sporten? Dan is mijn antwoord: Ja! Sport je om fit te worden dan is mijn antwoord: Nee! Ik train nu 2 jaar onder begeleiding bij fit20 omdat ik samen met Jeroen meerdere studio's heb. Superdruk dus maar fit20 is verdomd makkelijk in te plannen! En de resultaten zijn geweldig, ik durf nu met 100% zekerheid te zeggen dat ik 10 jaar later veel fitter ben dan tijdens de jeugd WK kwalificatie uit 2009.
 

Ook een gratis kennismakingstraining ervaren? Bel: 036-8200276 of mail naar almere@fit20.nl

fit20 Almere Transistorstraat 71D Oudweg 4 Almere 036-8200276 www.fit20.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).