column

Een ontwikkelingsvoorsprong herkennen bij een peuter

Een ontwikkelingsvoorsprong herkennen bij een peuter

01-09-2019

Voldoet jouw peuter aan één van deze kenmerken:
• heeft het kruipen overgeslagen;
• liep vroeg of wachtte er juist heel lang mee;
• had al jong een grote woordenschat;
• vraagt vaak en veel 'waarom';
• kan zich ongewoon lang concentreren. Dan kan het zijn dat hij/zij een ontwikkelingsvoorsprong heeft.

Wat is een ontwikkelingsvoorsprong?

Kinderen die opvallend voorlopen in hun ontwikkeling ten opzichte van leeftijdsgenootjes hebben een ontwikkelingsvoorsprong.

Zijnsluik

Het Zijnsluik, ontwikkeld door Tessa Kieboom en door ukIQ-specialist Lilian van der Poel aangepast naar kinderen, legt uit welke kenmerken kinderen met een voorsprong kunnen uiten.

Rechtvaardigheidsgevoel

Kinderen met een hoog IQ hebben een opvallend hoog rechtvaardigheidsgevoel. Dat zie je bijvoorbeeld terug als je hen iets hebt beloofd en je doet het niet.

Hoge lat

Kinderen met een groot leervermogen hebben een hoge lat. Ze kijken hoe bepaalde handelingen moeten en doen het daarna na. Als dat niet in één keer lukt, is er paniek en ze denken: ‘Ik kan het niet.’ Natuurlijk klopt dit niet. Ze hebben er alleen geen moeite voor hoeven doen.

Kritische ingesteldheid

Kinderen met een voorsprong kunnen overkomen als ontzettend eigenwijs. Ze willen het naadje van de kous weten. Ook als je hen beperkingen oplegt of grenzen stelt. De ‘waaromvraag’ wordt door deze kinderen vaak gesteld.

Gevoeligheid

Dit zit in het denken en door de grotere woordenschat het zich kunnen voorstellen van een letterlijke betekenis van bijvoorbeeld de woorden: ‘Ik vind jou niet lief’ of ‘Ik haat jou.’

Wat doet ukIQ?

Wij trainen professionals en kindcentra in het herkennen en begeleiden van peuters met een ontwikkelingsvoorsprong. Tevens zijn er ukIQ groepen op meerdere plekken in Nederland waar de kinderen op hun eigen niveau worden aangesproken en zich mogen ontwikkelen.

Kijk voor meer informatie op www.ukiq.nl.

ukIQ Claudia Benmesahel-Kruidbos | Gildenveld 26C Zeewolde | 06-19960759 | claudia@ukiq.nl | www.ukiq.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).