column

Vroeg naar bed

Vroeg naar bed

01-02-2020

Hoe lang is het nou geleden dat je vrouw is overleden? Eén jaar, vijf maanden en twee dagen. Je weet het heel precies.

Tja, elke dag maak ik zo bewust mee. Voorheen gingen dagen gewoon voorbij. We hadden allebei ons ritme, onze dagelijkse dingen. We zagen elkaar en we zagen elkaar soms ook weer niet. Zo gaat dat als je al meer dan dertig jaar bent getrouwd. En nu is ze er niet meer… Nee, het was plotseling voorbij. Nou ja, plotseling. Toen ze hoorde dat ze kanker had, heeft ze nog drie maanden geleefd. Er bleef niet veel meer van haar over. Het was een mooi en goed afscheid maar daarna ben je wel alleen.

Hoe is dat om alleen te zijn? Je was wel vaker alleen omdat ze nogal eens weg ging met vriendinnen, soms een dag, maar soms ook een mini vakantie.

O ja, ik ben vaak alleen geweest. En dat vond ik ook helemaal niet erg. Ik deed mijn ding en ging op tijd naar bed. Vooral als ik haar erg miste ging ik vroeg naar bed. Des te eerder was het weer morgen hè.

Ken je dat? Toen ik klein was duurde de dag voor mijn verjaardag altijd heel erg lang. Ik wilde zó graag jarig zijn. Er kwam geen einde aan de dag ervoor. Mijn moeder zei dan altijd; “ga lekker vroeg naar bed, dan is het gauw morgen”. Dat was helemaal waar natuurlijk. Ik ben jarenlang de dag voor mijn verjaardag vroeg naar bed gegaan om de andere ochtend van harte te verwelkomen.

En nu? Nu voelt elke dag als de dag voor mijn verjaardag. Zo lang duurt hij. Ik ga elke avond vroeg naar bed, maar er komt geen morgen. Ja, er komt wel een morgen maar geen morgen die voelt zoals bij een verjaardag, als een bekroning voor het lange wachten op de dag ervoor. Het is elke keer weer ‘de dag voor mijn verjaardag’, maar dan zonder ooit jarig te worden.

Wat ga je vandaag doen? Ik weet het niet. Een beetje in huis werken, lezen zonder te weten wat ik lees. Ik moet ook nog wat eten. Ik zie wel. Ik denk dat ik vanavond maar eens vroeg naar bed ga…

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).