column

Neerlands hoop…

Neerlands hoop…

01-03-2020

Naast de yogalessen bij Ganesha Almere geef ik al zo’n 9 jaar af en toe yogales op ROC Flevoland, de school voor middelbaar beroepsonderwijs. In januari mocht ik weer meedoen, een week lang, in het kader van een Gezondheidsweek.

Voor mij een mooie manier om in contact te komen met een generatie studenten die ik niet dagelijks tegenkom. Jongeren van 16-23 jaar, met nog een hele toekomst voor zich. En vaak al een hele geschiedenis achter zich. Zonder dat ik de individuele situaties heb leren kennen – daarvoor waren de contacten te vluchtig – heb ik wel kunnen merken hoe een deel van de jonge generatie worstelt in de groei naar de volwassenheid. Hoe een deel van de jongeren met een fikse rugzak aan problemen de omringende samenleving met wantrouwen bekijkt en zich verbaal en non-verbaal afzet van de buitenwereld. In die groepen heb ik desondanks les kunnen geven en zelfs, soms met moeite, de ontspanningsoefeningen kunnen laten uitvoeren.

Met bewondering heb ik gezien hoe een deel van de jongeren ongelooflijk moeite moest doen om te ontspannen, om stil te liggen. Een jongeman heb ik in een les geregeld gecorrigeerd vanwege het maken van geluiden en het veroorzaken van afleiding. Na afloop kwam hij naar me toe en maakte zijn verontschuldigingen. ‘Het spijt me dat ik niet heel stil ben geweest. Maar ik vind stilliggen heel moeilijk, want ik heb ADHD.’ Hij en verschillende anderen vertoonden daar overduidelijk verschijnselen van. Maar des te meer waardering voor hen, voor die jongelui die ondanks beperkingen hun uiterste best deden om mee te doen.

Jongeren hebben vandaag de dag heel wat meer te verduren dan ik in mijn jeugd. De druk, de prikkels, de uitdagingen zijn alleen maar groter geworden. Juist daarom verdienen zij de ontspanning die yoga kan bieden. Omdat zij, zoals iedereen eigenlijk, yoga goed kan gebruiken om tot jezelf te komen, tot jouw diepste Zelf.

Ganesha Almere | Rodinweg 59 Almere | 06-53744367 | Astrid Boutkan en Frans Zwagemakers | www.ganesha-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).