column

Indrukwekkende stilte

Indrukwekkende stilte

01-03-2020

Een uitvaart verzorgen van iemand die helemaal geen familie of zeer naaste vrienden heeft hoort ook bij de werkzaamheden van een uitvaartverzorger. Zo mag ik naar een adres in Almere Stad om de uitvaart te verzorgen van een oude mevrouw zonder nabestaanden.

Het betreft hier een vrijgezelle dame die in haar eentje nog zelfstandig in haar huis woonde. Zij leefde een teruggetrokken leven en het was ook niet gemakkelijk om contact met haar te maken, zo vertelt één van de buren, die, in overleg met de nu overleden mevrouw en de notaris, de taak op zich heeft genomen de uitvaart samen met mij te plannen. Via haar testament heeft ze met de notaris alles hiervoor geregeld. De buurvrouw bespreekt haar wensen met mij, de notaris zorgt voor een zorgvuldige afwikkeling.

De begrafenis in haar geboortedorp plannen we voor de komende vrijdagochtend. We brengen mevrouw vanaf het Afscheidshuis naar de begraafplaats in het dorpje. Geen dienst of plechtigheid. De buurvrouw zal achter de rouwauto aanrijden om mevrouw naar haar laatste rustplaats te begeleiden.

Die vrijdagochtend krijg ik om 8.00 uur al een telefoontje van de buurvrouw. Ze is ziek en niet in staat om mee te gaan naar de begraafplaats. Later die ochtend rijden de chauffeur van de rouwauto en ik samen naar het dorp. Bij de ingang van de begraafplaats staan de vier dragers al klaar om mevrouw te begeleiden naar het graf. Aangekomen bij het graf zetten de dragers de kist op het graf en blijven op mijn verzoek rond het graf staan. Ik lees het door mevrouw zelf uitgekozen gedicht voor. Na het voorlezen van het gedicht, tijdens het dalen van de kist in het graf, is het indrukwekkend stil. Slechts het geruis van de bomen en het zingen van de vogels is te horen. Zonder dat we het hebben afgesproken zijn we allemaal enige tijd blijven staan zonder ook maar één woord te zeggen. Daarna lopen we in stilte terug naar de uitgang. Bij de auto fluistert één van de jonge dragers zachtjes: “Dit zal ik nooit meer vergeten.”

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).