column

In je moers taal

In je moers taal

01-04-2020

In Almere wonen veel (oud-)Amsterdammers. Voor mij, als geboren Brabantse, was dat even wennen, maar ik ben er ongelooflijk veel van gaan houden. Van de mensen én van het taaltje.

Amsterdammers zijn een bijzonder volk met een kleurrijke, beeldende taal die heel direct de situatie weergeeft. Zo ook over de dood. Zij relativeren de dood graag met een grap of een beeldspraak. Het lukt mij helaas nog niet om deze inwoners aan te spreken in hun ‘moers’ taal, maar ik snap het inmiddels wel als ze bellen met de mededeling ‘ze is kassiewijle gegaan’, ‘hij hep een tuintje op ze buik nodig’ of ‘die legt binnenkort madeliefies naar buite te drukke’.

Of je nu kassie zes bent of ’n houten pyama krijgt, het komt allemaal op hetzelfde neer; “attenooije, die geeft geen sjoege meer.” Je bent overleden. En ook al wonen, leven en sterven we in Almere, terug naar Amsterdam kan altijd. Er zijn volop mogelijkheden; Amsterdam Noord, De Nieuwe Ooster, Zorgvlied en natuurlijk Herdenkingspark Westgaarde in Osdorp, inclusief het Ajax-verstrooiveld!

Het is al schemerend in de avond als ik aanbel. De deur vliegt open en ik word begroet met: “Go(*piep*)me wijffie, wat ben ik blij dat jij er bent! Dat kler**ijf is de pijp uit gegaan en nou weet ik gewoon niet waar ik moet beginne. Ik word er mesjogge van.”
De man op middelbare leeftijd heeft het over zijn op leeftijd zijnde moeder die vanmiddag onverwacht thuis overleden is. Recht voor zijn raap vertelt hij wat er gebeurd is en dat hij niet weet hoe het nu verder moet. Ik bespreek met hem de vele mogelijkheden. Hij is duidelijk in wat hij wel en niet wil. Samen komen we tot een mooi afscheid, de komende dagen verblijft mevrouw in Almere in het Afscheidshuis en op de dag van de crematie gaan we uiteraard naar Amsterdam. Hij kiest een rouwkaart met de Westertoren en bloemen in de kleuren van Ajax. 

In de aula van De Nieuwe Ooster luisteren we naar Johnny Jordaan en Manke Nelis. Na afloop tijdens een bakkie leut met een spikkeloasie grijpt zoonlief me vast en zegt oprecht, zoals het een Amsterdammer betaamd; “Me moeder zou je dankbaar zijn, dat geef ik je op een brieffie.”


Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.


Randstad 21-08 | 1314 BL Almere
036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).