column

Groots en intiem

Groots en intiem

01-07-2020

Mijn telefoon gaat; een melding van overlijden. Ik noteer de gegevens van de vrouw die overleden is en het valt me op dat ze nog vrij jong is, slechts 53 jaar. Ik hoor aan de andere kant van de lijn een vriendelijke, jonge stem. Het is haar dochter en na kort met elkaar te hebben gesproken maak ik ’s middags telefonisch kennis met het hele gezin. Mevrouw erg ziek geworden en de familie vertelt me eerst over haar ziekteverloop. Vol liefde praten ze over hun moeder. Hoe trots ze op haar zijn en hoe ze was als echtgenote, als moeder, maar ook als lerares.

Ik krijg gaandeweg het gesprek een goed beeld van haar wensen voor de uitvaart. Ze wilde het graag groots, iedereen is welkom. Het gezin wil graag aan deze wens voldoen en mensen graag de gelegenheid geven deel te nemen aan het afscheid, maar ja, de huidige regels, hoe gaan we daar mee om? Het wordt een groot afscheid, iedereen die dat wil, kan het live volgen via de livestream op internet. En ondanks de vele mee-kijkers, wordt de plechtigheid intiem, alleen haar gezin en liefste vriendinnen.

Als ik bij de techniek kijk voordat we met de plechtigheid gaan beginnen, zie ik dat honderden mensen zijn ingelogd. Ik glimlach, wat zal dit voelen als een warm bad voor haar gezin. Verbonden zijn familieleden, vrienden, buren, collega-leerkrachten, oud-leerlingen maar ook de ouders met kinderen die ze tot voor kort nog les gaf.

In de aula hangen tientallen tekeningen en andere knutsels, allemaal ingeleverd door ‘haar kinderen’. Met slechts een klein groepje van om en nabij 15 aanwezigen in de aula nemen we afscheid. Hoewel er veel minder mensen aanwezig zijn dan ze bedacht had toen ze haar uitvaart voorbereidde, is wel de warmte en liefde voelbaar.

Na de plechtigheid, wanneer de aanwezigen afscheid nemen bij de kist, leg ik alle tekeningen op het deksel van de kist. En ook het zakje dropjes die één van haar leerlingen had ingeleverd omdat juf zo gek was op dropjes. Ook dat gaan met haar mee.

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).