column

Uitvaartverzorger, maar ook moeder

Uitvaartverzorger, maar ook moeder

01-10-2020

Vader belt, of ik opnieuw kan helpen na het overlijden van een baby. Een voldragen zwangerschap, maar bij de geboorte bleek het meisje niet meer te leven. Ik ga zo snel mogelijk naar de ouders in het ziekenhuis. Luisteren naar hun verhaal, het is al het tweede kindje wat ze verliezen bij geboorte.

Madelief zal worden begraven, bij haar broertje Pepijn. Ze mag nu nog niet mee uit het ziekenhuis, er zal eerst onderzoek worden gedaan. Op de dag dat ze uit het ziekenhuismortuarium mag worden opgehaald komen haar ouders, opa’s en oma’s naar het Afscheidshuis.

We trekken Madelief prachtige kleertjes aan en leggen de baby liefdevol in het uitgezochte mandje. Daarna plaatsen we haar in de koelruimte van het Afscheidshuis. Ze verblijft daar tot de begrafenis. Op de dag van de begrafenis zal ik Madelief met mijn eigen auto naar de begraafplaats brengen, een rouwauto is door de ouders niet gewenst en haar zelf vervoeren vinden ze geen fijn idee.

De dag van de begrafenis is daar. Het valt me toch weer zwaar. Het begraven van kindjes zal nooit wennen. Ik zet het mandje voorzichtig voorin in mijn auto. Ik zet muziek aan. Gekozen voor liedjes van Nijntje deze keer, hopend dat ze het hoort en mooi zal vinden. Ik kijk naar het mandje naast me. Een diepe zucht en daar gaan we. Ik heb op de A6 de neiging veel langzamer dan 100 te rijden, maar bedenk me dat helemaal niemand weet dat ik een overledene in mijn auto heb. Ik heb geen rouwvlaggen aan mijn auto en ben dus als rouwauto niet eens herkenbaar voor het overige verkeer. Dus zo langzaam rijden is eerder levensgevaarlijk dan stijlvol. Toch maar normale snelheid.

Op de begraafplaats wacht de familie me op. Vader haalt het mandje met zijn kleine meisje erin uit mijn auto en zet het in het grafje. Ze is nu bij haar broertje.

Het verdriet van de ouders is zo intens voelbaar. De tranen rollen over mijn wangen, als moeder voel ik een klein stukje van hun verdriet. Mijn beroep is mooi, ik ben dankbaar dat ik mensen op kwetsbare momenten mag begeleiden. Maar overleden kinderen went nooit. Ook een uitvaartverzorger is gewoon maar een mens.

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).