column

Een bijzondere Kerst

Een bijzondere Kerst

01-01-2021

In de zomer kom ik voor de eerste keer bij Evelien, een ernstig zieke vrouw die graag met mij alvast haar wensen voor haar uitvaart wil bespreken. Tijdens ons gesprek over haar leven wordt al snel duidelijk wat voor haar echt heel belangrijk is; Kerstmis.

Het jaarlijks hoogtepunt met haar kinderen is Kerstmis en oud en nieuw. Iets waar ze al maanden van te voren naar uitkijkt. Alleen zal dat dit jaar vermoedelijk anders zijn. Ze hoopt dit jaar nog haar allerlaatste kerst mee te mogen maken. Begin december word ik gebeld, of ik nog een keertje langs wil komen. Evelien is bang dat ze deze kerst toch niet gaat halen. Zou ze de feestdagen misschien niet meer meemaken? Ze heeft nog wat aanvullende wensen, ze wil graag een witte kist. En dan met gouden ballen erop. Ja echt kerstballen in goud, zoals kerstversiering in een kerstboom. Ik beloof haar direct contact op te nemen met de fabriek om dit bijzondere exemplaar te laten maken.

Ze sterft twee dagen voor kerst. In haar kerstballen-kist baren we haar thuis op. Ze ligt tussen haar geliefde kerstspulletjes in een volledig in kerstsfeer gedecoreerde woonkamer. De plechtigheid tussen Kerstmis en oud en nieuw in het crematorium is bijzonder. Veel waxinelichtjes rondom de kist om zo een warme kerstsfeer te creëren, de bloemstukken allen prachtig rood en er wordt mooie kerstmuziek gespeeld. Bij de koffie is er kerstbrood en op verzoek van de kinderen sluiten we af met een toast, met champagne én oliebollen.

Een toast op hun lieve sterke moeder en oma. Een toast op haar leven.

En op haar laatste kerst!

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).