bruisende zaken

Yoga light

Yoga light

01-05-2018

Als ik op een rijtje zet...

...wat er in de afgelopen decennia met mijn lichaam is gebeurd, dan wordt het rijtje steeds groter. Een litteken hier, een oude breuk daar. Al met al kan ik niet dezelfde dingen met hetzelfde gemak als 20 of 30 jaar terug. Slijtage door intensief gebruik is normaal, ook bij je lichaam. En bij sommige mensen treden er wat eerder beperkingen op, door ouderdom, ziekte, ongeval of andere oorzaken. 


Een paar weken geleden werd ik gebeld door Wil, een vriendelijke dame die mij als oud-cursiste nog helder voor de geest stond. Haar vraag aan mij was: ‘Geef jij ook bejaardenyoga?’ 'Nee,' was mijn antwoord. Ik geef ook wel yoga aan bejaarden, maar geen bejaardenyoga. In het gesprek met Wil kwam ik tot de ontdekking dat ook voor haar de tijd niet stil gestaan heeft. 


Een andere oud-cursiste van Ganesha is veel jonger, maar door omstandigheden in de lappenmand geraakt. Botontkalking, twee ongevallen, kortom: veel meer dan dat ene kromme pinkje van mij. Voor beiden geldt dat de gewone yogalessen voor hen teveel beperkingen geven. De één kan niet goed op een stoel zitten, de ander juist niet op een yogamat op de grond. Of beter gezegd: kan dan niet goed meer omhoog komen. Voor hen en veel anderen die beperkingen ervaren is Yoga Light een uitkomst. 


Een Light-versie van yoga, aangepast aan wat iemand wél kan. En niemand hoeft zich ergens voor te schamen, want iedereen heeft wel wat. Alle yoga-oefeningen worden aangepast aan de eigen omstandigheden. Wordt een oefening staand gedaan? Dan in jouw geval zittend op de stoel. Kun je niet vooroverbuigen? Sta dan achter je stoel en houd de leuning vast. Is je evenwicht niet meer wat het is geweest? Dan zoek je een steuntje bij de muur.


Yoga Light is er voor alle leeftijden, voor mensen die behoefte hebben aan een aangepaste vorm van yoga en toch willen werken met de oude yogawijsheden en de diepe ontspanning. Je kunt ervoor terecht bij ons, op vrijdagmiddagen.


Ganesha Almere | Rodinweg 59a Almere | 06-53744367

Astrid Boutkan en Frans Zwagemakers | www.ganesha-almere.nl


Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).