column

Yoga, omgaan met                   geluk en ongeluk

Yoga, omgaan met geluk en ongeluk

01-01-2019

Het is alweer 2019. De champagnefles heeft geknald, we hebben een nieuw jaar ingeluid. Waarom eigenlijk? Of vooral: waarom juist op dit moment?

Is het zo natuurlijk om de overgang van de 31e december naar 1 januari te vieren? Tijdens één van mijn verblijven in India, de bakermat van de yoga, vierden we de aanvang van het jaar 2007. De Indiase yogaleraar vertelde toen over onze jaartelling. Eigenlijk bestond ons jaar uit 10 maanden, waar namen van maanden nog naar verwijzen: sept (7) van onze negende maand september, oct van de 8 en deca van 10. Alleen vonden de Romeinse keizers Julius en Augustus dat zij een plek in de oneindigheid en de jaartelling verdienden. Zo werden de 7e en 8e maand toegevoegd en schoof de rest een beetje op. En stapten we over van de maankalender naar de huidige jaartelling.

Nog zo’n goede gewoonte is dat we elkaar in deze periode het allerbeste wensen. Veel geluk, Gelukkig Nieuwjaar. En natuurlijk wens ik een ieder alle geluk van de wereld toe. De realiteit: terugkijkend heb je doorgaans meer geleerd van de tegenslagen, dan van de fijne momenten. Wie jij nú bent is vooral gevormd door de manier waarop je hebt geworsteld met de minder fijne momenten in je leven. Alleen maar geluk en genot is niet mogelijk, de paren van tegenstellingen horen bij het leven. Yoga is een manier van in het leven staan, het geeft je een handvat om anders te kijken naar de momenten van geluk. En van ongeluk. Niet alleen je lichaam strekken en draaien, maar ook je geest.

Vanuit Ganesha Almere wens ik de lezer een goed 2019 toe en bovenal: het vermogen om op een goede manier om te gaan met tegenslagen.

Ganesha Almere | Rodinweg 59 Almere | 06-53744367 | Astrid Boutkan en Frans Zwagemakers | www.ganesha-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).