column

Yoga... waar denk jij aan?

Yoga... waar denk jij aan?

01-03-2019

Eind januari mocht ik een hele week yogales geven op het ROC Flevoland, de school voor middelbaar beroepsonderwijs. Jonge mensen tussen de 16 en de 23 jaar volgen daar een beroepsopleiding. De yogales maakte deel uit van een pakket dat de studenten werd aangeboden in een gezondheidsweek.

Aan het begin van elke les vroeg ik de jongeren waar zij aan moesten denken bij het woord ‘yoga’. De antwoorden waren net zo divers als de studenten zelf, met als rode draad: rust en souplesse. Ik voegde daar het kernthema ‘aandacht’ aan toe. Juist deze generatie heeft zoveel aanbod aan informatie en prikkels dat het steeds moeilijker is geworden om de aandacht bij één en hetzelfde te houden. De spanningsboog is wat kort, de telefoon met al zijn functies lonkt en iedere klasgenoot trekt weer op een andere, eigen manier de attentie van de groep.

De lessen waren leerzaam, niet in het minst voor mijzelf. Hoe blijf ikzelf in rust terwijl een groep van 22 stuiterballen om me heen beweegt, niet allen even gemotiveerd om de beginselen van yoga te horen en te voelen. Toch was een groot deel van de groep enthousiast, zoals bleek uit een applaus na afloop van de les. En uit de haast verwonderde reacties na de afsluitende ontspanningsoefening: ‘Joh, ik had geen idee meer van de tijd!’ en ‘Als u nog even was door gegaan, dan was ik in slaap gevallen.’ Een ander onderdeel van de les was dat de studenten met hun lichaam gingen werken. Niet al te ingewikkelde houdingen, maar ook dan kom je jezelf nog wel eens tegen. Iedereen heeft zijn of haar eigen grens van wat haalbaar is. Daarom kunnen de oudste cursisten van Ganesha Almere, die inmiddels de 80 voorbij zijn, nog steeds meedoen met de lessen, naast de jonkies… En toch is yoga bij Ganesha méér dan ontspanning en werken met je lichaam. Er is nog een derde aspect dat wij in de lessen meegeven. Welk aspect? Dat staat op onze website vermeld. www.ganesha-almere.nl Weet je het antwoord? Stuur het ons toe via de email en maak kans op één maand gratis yogales.

Maak kans op één maand gratis yogales! Of kom het zelf ervaren en vraag om een gratis proefles.

Ganesha Almere | Rodinweg 59 Almere | 06-53744367 | Astrid Boutkan en Frans Zwagemakers | www.ganesha-almere.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).