column

Zwanen

Zwanen

01-04-2019

Wat mij direct opvalt als ik aankom bij het woonhuis zijn zwanen. Heel veel zwanen. In de voortuin, maar ook in het huis. Misschien wel 1.000 beeldjes en afbeeldingen van zwanen. Werkelijk overal waar ik keek zag ik zwanen. Op de deurmat, op schilderijen, vitrinekasten vol zwanen. Op de klok, tafelkleedjes, bloempotjes, zelfs de deurknop had de vorm van een zwaan.

De eigenaresse van deze bonte verzameling was plotseling overleden. Haar dochter die bijna dagelijks bij haar kwam, had haar moeder levenloos in bed aangetroffen. ‘Rustig ingeslapen’ zoals ze dat noemen maar voor de dochter een totaal onverwachte gebeurtenis en een heftige ervaring. De band met haar moeder was warm en liefdevol en nu was haar moeder er ineens niet meer.

Met de dochter en de zoon bespreek ik de uitvaart. De kinderen hebben hier eigenlijk nooit met hun moeder over gesproken. Wel was voor iedereen overduidelijk waar ze van hield. Op de rouwkaart komt natuurlijk een afbeelding van een zwaan. Al haar familieleden, vrienden en kennissen kenden haar voorliefde voor zwanen en namen dan ook vaak na vakantiereizen een mooi of zeldzaam beeldje voor haar mee. Ze koos dan zorgvuldig een plaatsje voor haar nieuwe aanwinst.

Na de vele verhalen bij de verschillende souvenirs, valt dochters oog op een beeldje van een moederzwaan met drie kleine zwanen ernaast. “Onze moeder is jong weduwe geworden en net als bij zwanen, is ze nooit op zoek gegaan naar een nieuwe partner. We hebben nog een jonger zusje. Dus dit beeldje kent een prachtige symboliek en is de mooiste van allemaal.” De uitvaart was vol mooie, warme verhalen en grappige anekdotes. Om de herinnering aan haar zo lang mogelijk levend te houden, deelden de kleinkinderen aan alle genodigden zwanen uit. Een ieder zal, bij het zien van het kleine zwaantje, elke keer aan haar denken.

En de dochter? Zij vindt haar troost in een vitrinekast vol zwanen waaraan haar moeder, maar ook zijzelf veel fijne en persoonlijke herinneringen heeft.

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).