column

Live muziek

Live muziek

01-05-2019

Er komt een verzoek om contact op te nemen met een gezin in Almere Stad. Ik begrijp dat de vrouw al geruime tijd ziek is en dat de situatie de laatste dagen sterk verslechterd. De kinderen willen ze graag betrekken bij het gesprek, zodat ze het afscheid van hun moeder, dat nu snel nadert, met zijn allen vorm kunnen geven.

De volgende dag kom ik bij dit gezin en tref een ernstig zieke vrouw in bed, een liefdevolle echtgenoot en drie puberende tieners aan. Er heerst een rustige, maar toch enigszins gespannen sfeer. De moeder heeft, ondanks dat ze in bed ligt, de regie.

Ze vertelt dat haar ziekte, waar ze jaren tegen gevochten heeft, het nu heeft gewonnen. Als ze dit vertelt zie ik in de ogen van de jongste zoon tranen en ook zijn broer en zijn zus hebben het zwaar.

In het gesprek neemt ze me mee in haar wensen voor een mooi afscheid. Haar man vult aan als ze even op adem moet komen. De kinderen mengen zich voorzichtig in het gesprek. Ik geef op een aantal punten richting maar laat hen zoveel mogelijk zelf aan het woord. En zo krijgt de bijzondere afscheidsplechtigheid vorm.

Het muzikale gezin zou graag zelf muziek maken tijdens het afscheid, maar ze kunnen het niet opbrengen in de aula hun eigen instrument te bespelen. Ze kunnen goed spelen, maken ook deel uit van een orkest, dus ook presteren onder druk zijn ze gewend. Maar spelen tijdens het afscheid van hun moeder is echt teveel gevraagd. Op mijn vraag of het mogelijk is het vooraf op te nemen wordt enthousiast gereageerd. Zo gezegd, zo gedaan.

En zo zitten we twee weken later in de aula van het crematorium. Het afscheid zoals we met elkaar besproken hebben. En de muziek? Allemaal prachtige liedjes, gespeeld en opgenomen in het bijzijn van hun moeder!

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).