column

Ook dieren nemen afscheid

Ook dieren nemen afscheid

01-07-2019

Het is niet iets waar wij vaak bij stil staan, maar ook dieren kennen zeker verdriet. Als hun baasje of bazinnetje ineens wegvalt, kunnen zij zich anders gaan gedragen en zoekende, onzeker of onrustig overkomen.

Vorige week was ik op bezoek bij een mevrouw van wie de echtgenoot was overleden. Tijdens het gesprek met haar en de familie kwam de hond van meneer ter sprake, dit was echt zijn maatje. De hond was onrustig en reageerde iedere keer als de naam van meneer werd genoemd.

Tijdens dit gesprek gaf ik aan dat het misschien verstandig zou zijn om de hond ook de gelegenheid te geven om afscheid te nemen van zijn baasje. De familie was blij dat dit mogelijk was en wilde dit zeker proberen. De volgende dag kwamen ze met de hond naar het Afscheidshuis.

De echtgenote kwam samen met de hond de aula in en de hond reageerde direct. Hij had de ‘dood’ allang geroken en wilde de aula eigenlijk gelijk weer uit. Wij hebben de hond losgelaten, zodat hij zelf kon bepalen of hij in de aula of de aangrenzende huiskamer wilde zijn. Na een paar minuten kwam hij terug de aula in, sprong op de stoel die we naast de kist hadden gezet en zette zijn voorpootjes op de rand van de kist.

Voordat wij het eigenlijk doorhadden sprong hij de kist in, bovenop de borst van meneer. Hij snuffelde even, draaide zich om en ging zitten. De piepende geluidjes die hij maakte, gingen door merg en been… De hond zat op de borst van zijn baasje en had duidelijk verdriet. Toen zijn bazinnetje naar hem toeliep, likte hij haar haar gezicht (bijzonder, want dat was iets wat hij daarvoor alleen bij zijn baasje deed) en zo hadden zij een heel intiem moment.

De hond heeft nog een paar minuten op de borst van zijn baasje gezeten en sprong toen uit de kist en heeft de aula verlaten, hij wilde ook niet meer terug de aula in. Thuis was hij daarna rustig, reageerde niet meer op de naam van zijn baasje. Alsof hij afscheid had genomen en het goed was zo…

Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

Randstad 21-08 | 1314 BL Almere 036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).