column

Een mooi en bijzonder vak


Een mooi en bijzonder vak


01-08-2019

Onlangs op een feestje werd mij gevraagd wat ik voor werk doe. Toen ik vertelde dat ik uitvaartverzorger ben, werd ik een beetje vreemd aangekeken. “He bah, altijd maar verdrietige mensen om je heen, lijkt me verschrikkelijk!”

Het tegendeel is waar, ik vind dat ik het mooiste vak van de wereld heb.
Uiteraard kom ik verdrietige mensen en situaties tegen, maar ook hele mooie momenten en dappere en inspirerende mensen. Er worden vaak vrolijke herinneringen gedeeld. Ik ervaar het nog steeds iedere dag als een eer mensen te mogen ondersteunen in een verdrietige periode. En om de uitvaart vorm te geven naar de wens van de overledene en de familie.Zo hebben mijn team en ik laatst een uitvaart mogen verzorgen voor een meneer die de uitdrukkelijke wens had om de uitvaart in besloten kring te laten plaatsvinden. Alleen voor zijn naaste familie en een paar hele goede vrienden.

In totaal vijftien personen. Wij hebben er toen in overleg met de familie voor gekozen om de bijeenkomst in het Afscheidshuis te houden. In het Afscheidshuis is de sfeer een stuk informeler, er staan banken in plaats van stoelen. En in het midden is een mooie plek waar de kist kan staan, zodat meneer zich tijdens de bijeenkomst in het midden van zijn familie en vrienden bevond.
 


De bijeenkomst was informeel, intiem en erg warm. Ook werden herinneringen met elkaar gedeeld en gedichten voorgelezen. Er werd gehuild en soms gelachen. 
De kleinkinderen konden lekker rondwandelen tussen de twee ruimtes, kleuren en spelen. Aan het einde van de bijeenkomst heeft de familie zich in een warme kring om meneer gevormd en werd zijn lievelingsnummer gedraaid. Aan het einde van het muziekstuk werd meneer het Afscheidshuis uitgereden en naar de rouwauto gebracht. 

Toen ik met familie de rouwauto ‘uitzwaaide’, zei de echtgenote: “Dank je wel, het was echt goed, precies zoals hij gewild had, het paste helemaal bij hem!”.


Een mooier compliment is er niet, wat heb ik toch een mooi en bijzonder vak…


Corine de Ridder is uitvaartverzorger bij Yarden & de Ridder en vertelt maandelijks over haar belevenissen in haar werk.

 


Randstad 21-08 | 1314 BL Almere
036 - 30 30 130 | www.yarden-deridder.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).