column

De ergonomische laptop(thuis)werkplek

De ergonomische laptop(thuis)werkplek

01-04-2020

Met een ergonomische stoel en op hoogte instelbaar bureau ben je op de goede weg, maar nog niet arbo proof als het gaat om laptopwerk.

‘De afgelopen jaren werken steeds meer collega’s met een laptop. Erg handig dat ook ik nu overal kan gaan zitten werken, maar de neiging om zonder hulpmiddelen te gaan werken is groot. Als ik een paar uur heb zitten muizen met mijn touch pad, dan ga ik tintelingen voelen in mijn onderarm. Op kantoor kan ik beschikken over een laptopverhoger en los toetsenbord en muis. Dat maakt een groot verschil.’ Herkenbaar? Tegenwoordig worden steeds meer laptops en tablets gebruikt. Deze voldoen echter niet aan de ergonomische eisen uit de Arboregeling en mogen (zonder speciale hulpmiddelen) daarom niet langer dan gemiddeld twee uur per dag gebruikt worden. (inclusief smartphone!) Zonder speciale hulpmiddelen is werken op een laptop of tablet namelijk slecht voor de werkhouding. Je moet je schouders aanspannen om het toetsenbord goed te bedienen, je erg inspannen om met een touchpad de cursor te verplaatsen en je nek sterk buigen om goed op het beeldscherm te kunnen kijken. Zo kan werken aan een laptop al binnen enkele uren leiden tot lichamelijke klachten en RSI. De werkhouding is met onderstaande eenvoudige hulpmiddelen te verbeteren.


• een dockingstation dat is verbonden met een beeldscherm, een toetsenbord en een muis óf
• een laptopstandaard die het scherm op de juiste hoogte plaatst en een los aan te sluiten compact toetsenbord en muis.

Niet iedereen is zichzelf ervan bewust dat zittend werk klachten met zich mee kan brengen. Daarom is het verstandig om eens goed naar je werkomgeving te kijken. Bij voorkeur door een werkplekspecialist die weet wat de gezondheidsrisico’s zijn en een onderbouwde oplossing heeft. Helmy van Gezondzittendwerken.nl is zo’n specialist. Met haar expertise als logopedist en stemtherapeut, jarenlange ervaring in de kantoorinrichtingsbranche en opleiding tot werkplekadviseur helpt ze elke werkplek arbo proof te maken én in te richten.

 

Westerland 13 Bergen op Zoom 06-10202148 | info@gezondzittendwerken.nl gezondzittendwerken.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11147 Het Strandhuys