COLUMN manu de Waal

Pratende Letters: eerste hulp bij leesproblemen!

Pratende Letters: eerste hulp bij leesproblemen!

01-02-2019

Hoe leuk is het niet als je kindje spontaan begint te praten? Leren praten is een spontaan leerproces. Je staat er niet altijd bij stil dat de taal die je peuter leert de basis is voor de daaropvolgende leerprocessen. Om te leren lezen is instructie nodig.

Van taal naar lezen

De kinderen ontwikkelen in groep drie (eerste leerjaar) tijdens het doorlopen van het leesprogramma belangrijke deelvoorwaarden die nodig zijn om uiteindelijk te leren lezen. Ik heb deze vaardigheden voor u op een rijtje gezet. Je kind leert op de klanken in het woord te letten (auditieve objectivatie), deze klanken van elkaar te onderscheiden (auditieve discriminatie) en woorden in afzonderlijke klanken te splitsen (auditieve analyse). Het leert afzonderlijke klanken samen te voegen tot een woord (auditieve synthese), de volgorde van klanken in woorden te onthouden (temporeel ordenen) en ook te bepalen waar een bepaalde klank in een woord gehoord wordt (klankpositie bepalen).

Het leert het verschil tussen letters te zien (visuele discriminatie), de losse letters in het woord te herkennen (visuele analyse), letters samen te voegen tot een woord (visuele synthese), de volgorde van letters te onthouden (spatieel ordenen) en de plaats van een letter in een woord te bepalen (letterpositie bepalen).

De eerste leesstrategie is dus dat het kind uiteindelijk van links naar rechts klanken aan letters koppelt, de klanken samenvoegt tot een woord en er betekenis aan geeft.

Als het leren lezen bij jouw kind moeilijk verloopt, praat er dan over met de leerkracht. Werk eerst aan nauwkeurigheid en vermijd vooral tempodruk! Wat houdt jou echter tegen om er alvast even een professional naar te laten kijken? In mijn praktijk helpen de Pratende Letters van de methodiek Letterweg jouw kind bij het leren lezen. Ze sluiten aan bij de leesmethode van de betreffende school.

Houd leren lezen leuk!

LETTERWEG: Al knutselend, zingend of tekenend ontdekt je kind al de kenmerken van de klanken en letters.

Logopediepraktijk de Waal & Praktijk voor Remedial Teaching Omdat taal- en leerprocessen met elkaar in verband staan! Plantagelaan 1, Hoogerheide | 0164-616704 info@logopediedewaal.nl | www.logopediedewaal.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08861 - Inspirante