Column

Wie is Burgemeester Roosens?

Wie is Burgemeester Roosens?

01-12-2022

Het Burgemeester Roosensplein rond het Oud Gemeentehuis krijgt een nieuw gezicht. Het leven van Dokter Burgemeester Roosens leest als een thriller.

Als kapitein-dokter maakt hij de oorlog van 1914-18 mee. Samen met zijn broer Cyriel, legeraalmoezenier deelt hij met de soldaten de verschrikking van het IJzerfront. Hij ontvangt vele eretekens voor zijn grote moed en verantwoordelijkheid.

Na de oorlog wordt hij als kapitein-dokter verbonden aan het Kamp van Brasschaat. Tijdens de diensturen in de ‘infirmerie’ van het Kamp en na zijn diensturen gaat hij op bezoek bij de zieke mensen in Brasschaat. Hij doet alle verplaatsingen te paard.

Na de onverwachte benoeming tot burgemeester in 1924 neemt hij ontslag als kapitein-dokter. Hij ruilt zijn paard voor een motor met zijspan dat handig is om door de karresporen en zandwegen patienten te bezoeken. Hij is getuige van veel armoe en ellende in het arme Brasschaat.

Als burgemeester is hij getuige van alle gebeurtenissen in Brasschaat. Hij ontvangt koning en kardinaal. Hij is heel graag gezien en de mensen strooien honderden rozen voor hem op de weg.

Het ergste leed ondergaat hijzelf in die verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Op 10 mei 1940 trekt het Duitse leger België binnen. De colonne bevindt zich op 11 mei op de Bredabaan. Een doelwit voor de Duitse Luftwaffe. Meteen zit Brasschaat in volle oorlogsgeweld. Voor sabotage en weerstandsactiviteiten wordt de Burgemeester door de Feldcommandatur in Antwerpen verantwoordelijk gesteld. In Brasschaat worden o.a. meermaals telefoon-draden doorgesneden. De burgemeester wordt herhaaldelijk verhoord door de gevreesde Gestapo. Op 18 februari neemt hij afscheid van zijn geliefde gemeente langs het blad Polder en Kempen. Slechts weinigen weten dat hij commandeur is bij de weerstandsgroep.

Op 30 oktober 1943 doet de Gestapo een gecoördineerde actie in onze gemeente. 21 Brasschatenaren worden opgepakt, één van hen is Jozef Roosens. De beklemming van de celmuren, de mensonterende behandelingen zijn te veel. In Hoei sterft hij in de gevangenis op 31 maart 1944. Dokter Roosens heeft 17 jaren aan het hoofd van de gemeente gestaan en is gestorven uit vaderlandsliefde. Deze burgemeester verdient dan ook een plaats in het hart van Brasschaat.

(Dank aan Frans Bellens met het boek “De Burgemeesters van Brasschaat in de XXste eeuw”).

Lutgart Smekens

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS


De Mick
De Mick
Brasschaat Bruist



Brugge (België)
Brugge (België)
Brasschaat Bruist


Cherry Blossom (Japan)
Cherry Blossom (Japan)
Brasschaat Bruist


keukenhof (Nederland)
keukenhof (Nederland)
Brasschaat Bruist

CHEERS
CHEERS
Brasschaat Bruist

FIERA
FIERA
Brasschaat Bruist

Loeloe koffie
Loeloe koffie
Brasschaat Bruist

Step 2
Step 2
Brasschaat Bruist

Chocolatier Ashley
Chocolatier Ashley
Brasschaat Bruist

GIOvanni’s brasschaat
GIOvanni’s brasschaat
Brasschaat Bruist

Theodoor Verstraete
Theodoor Verstraete
Brasschaat Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08074 - Boxspring Etten-Leur