Column

De vergeten  burgemeester?

De vergeten burgemeester?

01-03-2023

Een van de meest dramatische periodes in de geschiedenis van Brasschaat is eind 1944. Er waren toen 12.000 inwoners.

De nacht van 30 september ligt Brasschaat onder spervuur en is de gemeente volledig van de buitenwereld afgesloten. Jachtbommenwerpers bestoken de Duitse artillerie. Op de Kaart vallen 11 doden. Op dinsdag 3 oktober volgt een helse beschieting op Brasschaat-Centrum. Obussen slaan met tientallen in. Op 7 oktober vallen 153 V-bommen op Brasschaat.

De verschrikking duurt de hele winter. Op 28 maart 1945 valt de laatste V-bom. Er zijn 91 slachtoffers gedood, 558 woningen vernield. Huis en inboedel verloren, familieleden gestorven. Onder impuls van FRANS SCHIJNEN wordt begin november een opvang- en verdeelcentrum opgericht om aan de massa getroffenen hulp te geven. De ellende van zoveel Brasschatenaren doet Schijnens eigen verdriet verstarren. Hij heeft zijn enige zoontje verloren door een V-bom die insloeg vlak bij zijn woonst. Frans Schijnen heeft zich uiterst verdienstelijk gemaakt om het menselijk leed te verzachten in deze verschrikkelijke periode.

Op 24 augustus 1947 wordt Schijnen ingehuldigd als burgemeester. De bevolking is blij met haar burgemeester en de eerste grote feestviering na de oorlog. Honderden vaandels versieren het dorp.

Het thema van Frans Schijnen is: “In eendracht en vrede samenwerken aan de heropbouw van Brasschaat”. De lijst van herstellingswerken is enorm. Frans Schijnen moet het zwaar beschadigde Brasschaat opnieuw schoon maken. Sporen van de vernieling worden uitgewist, enkel het persoonlijke leed blijft. In 1949 heeft Burgemeester Frans Schijnen één van de belangrijkste beslissingen in de geschiedenis van Brasschaat genomen, nl. de aankoop van het kasteel en park van Brasschaat en van het park De Mik. Deze aankoop is voor Frans Schijnen de bekroning van jaren dienstbaarheid aan de bevolking, tijdens de na-oorlogse ellende. Tijdens zijn burgemeesterschap krijgt hij leukemie en sterft op 30 juni 1951. Frans Schijnen is in Brasschaat geboren. Hij sterft er en wordt begraven in zijn geliefde Maria-ter-Heide.

Burgemeester Frans Schijnen heeft zijn plaats verworven in de rij van burgemeesters, maar nog meer in de harten van de mensen.

Lutgart Smekens

(uit het boek de Burgemeesters van Brasschaat van Frans Bellens)

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS


De Mick
De Mick
Brasschaat Bruist



Brugge (België)
Brugge (België)
Brasschaat Bruist


Cherry Blossom (Japan)
Cherry Blossom (Japan)
Brasschaat Bruist


keukenhof (Nederland)
keukenhof (Nederland)
Brasschaat Bruist

CHEERS
CHEERS
Brasschaat Bruist

FIERA
FIERA
Brasschaat Bruist

Loeloe koffie
Loeloe koffie
Brasschaat Bruist

Step 2
Step 2
Brasschaat Bruist

Chocolatier Ashley
Chocolatier Ashley
Brasschaat Bruist

GIOvanni’s brasschaat
GIOvanni’s brasschaat
Brasschaat Bruist

Theodoor Verstraete
Theodoor Verstraete
Brasschaat Bruist


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08285 - Dream PC