column

Remedies bij digitale betaalincidenten

Remedies bij digitale betaalincidenten

01-02-2020

Stel, op een dag constateert u dat tienduizenden euro’s van uw rekening zijn afgeschreven voor een aankoop waar u geen weet van heeft en waar u dus ook niet van heeft kunnen genieten. Het is het schrikbeeld van iedere rekeninghouder. Phishing oftewel internetfraude!

Wilt u meer weten neem dan contact op 076-5227798

Een oplichter lokt de gedupeerde naar een echt lijkende valse (bank)website, waarop de gedupeerde vervolgens nietsvermoedend zijn/haar rekeningnummer en inloggegevens met de oplichter deelt. Ook komt het regelmatig voor dat de oplichter telefonisch contact opneemt met de gedupeerde en zich voordoet als een bankmedewerker en in dat gesprek om inloggegevens vraagt. De oplichter ontvangt het op uw naam gekochte goed van de verkoper, u betaalt! Een rekeninghouder is verplicht om ‘alle redelijke maatregelen te nemen om de veiligheid van de persoonlijke beveiligingsgegevens te waarborgen’. Bij het niet daaraan voldoen blijven de gevolgen – zeker in geval van grove schuld – voor eigen risico en rust op de bank geen vergoedingsplicht. Hetzelfde geldt indien per ongeluk een fout IBAN-nummer is ingevoerd bij de overmaking.

Het geluk voor u is dat u het ten onrechte overgemaakte bedrag op grond van onverschuldigde betaling van de ontvanger van het bedrag kan terugvorderen. Indien deze ontvanger verkoper is en het verkochte al aan de oplichter geleverd heeft, dient deze de koopsom op de oplichter te verhalen. Op hem/haar rust immers de plicht om zich te vergewissen van de juiste identiteit van de koper. De ontvanger komt er niet mee weg aan u eigen schuld tegen te werpen.

Met andere woorden: het geld is niet altijd gevlogen! Voor optimale incassokansen of voor meer informatie over dit onderwerp, bel of mail mij!

Heerbaan 161, Breda | 076-5227798 info@wolfhagenadvocatuur.nl | www.wolfhagenadvocatuur.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11031 -Zuster Evie Waspik