Adverteren werkt!

column

Hellup!!! Overgang  van onderneming?

Hellup!!! Overgang van onderneming?

01-04-2020

Het Financieel Dagblad staat er bol van: bedrijfsovernames. Maar, wat houdt dat in? Een besloten vennootschap kan - in hoofdlijnen - op twee manieren worden overgenomen. Of de kopende partij koopt de aandelen in een vennootschap, dan betreft het een zogenaamde ‘aandelentransactie’. Of de kopende partij koopt activa en passiva in een onderneming, dan betreft het een zogenaamde ‘activa passiva transactie’.

Wilt u meer weten, neem dan contact op 076-5227798

Bij een aandelentransactie kun je onderdelen van een onderneming niet van de deal uitsluiten. Er zal dus een gedegen en allesomvattend boekenonderzoek of wel due dilligence onderzoek gedaan moeten worden. Dit ter voorkoming van ‘lijken in de kast’.

Het voordeel bij een activa passiva transactie is dat je slechts onderdelen van een bedrijf koopt en dat het onderzoek zich kan beperken tot de waardering van deze onderdelen. Je haalt als het ware de krenten uit de pap of wel ‘cherry-picking’.

Maar… dat is niet zonder risico. Indien de identiteit van een onderneming wordt bepaald door de aan koper overgedragen activa en passiva, dan bepaalt de wet dat er sprake is van een overgang van onderneming en is de koper op grond van artikel 7:663 BW verplicht om ALLE werknemers van de verkopende vennootschap, met al hun rechten en plichten die zij bij de verkopende vennootschap op grond van de arbeidsovereenkomst hadden, over te nemen. Ook al is dit niet tussen de verkopende vennootschap en de koper van de activa en passiva overeengekomen. Een gevolg waar noch koper noch verkoper op zal zitten te wachten! Het behoud van identiteit wordt al snel aangenomen.

Opletten geblazen dus! Ik adviseer u graag!

Heerbaan 161, Breda | 076-5227798 info@wolfhagenadvocatuur.nl | www.wolfhagenadvocatuur.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).