Column

Eikenprocessierups

Eikenprocessierups

01-05-2020

Stevig jeukende, rode bultjes. Benauwdheid, brandende ogen of zelfs pijn in mond en keel. Vorig jaar heeft de Eikenprocessierups in grote gedeelten van Nederland voor hevige overlast gezorgd. Verwacht wordt dat de rups dit jaar vanaf half mei opnieuw problemen zal veroorzaken.

Brandharen Elke Eikenprocessierups heeft zo’n 700.000 brandharen. Deze brandharen zijn pijltjes van slechts 0,2 tot 0,3mm lang. Ze zijn vlijmscherp en blijven dankzij weerhaakjes makkelijk in de huid hangen. Als ze in je huid zitten en doorbreken, komt het gif vrij dat de klachten veroorzaakt. Meestal treden die klachten binnen zes tot acht uur op. Het is een venijnig gif dat ervoor zorgt dat de klachten soms tot wel 2 tot 3 weken aan kunnen houden! Jeukstilling Rode bultjes zijn misschien niet zo’n probleem, het is juist de hevige jeuk die de klachten veroorzaakt. Hoe kom je daar vanaf?! Er zijn tal van verzachtende gels/crèmes, vaak met menthol en soms ook met verdovende ingrediënten (die laatste zijn alleen in de apotheek te verkrijgen). Ook middelen tegen een allergische reactie bieden enige verlichting. Het nadeel van al deze middelen is dat ze slechts kort werken. Daarom heeft Apotheekgroep Breda ook een andere oplossing voor u: een apparaatje waarmee u de rode bultje kort kun verhitten (zonder dat uw huid verbrandt), waardoor het gif geneutraliseerd wordt. De jeuk is onmiddellijk weg en komt niet meer terug! Huisarts Soms zijn er meer klachten dan alleen jeuk en rode bultjes. Als er bijvoorbeeld brandharen in de ogen terechtkomen, kunnen zij binnen 1 tot 4 uur een heftige reactie geven met zwelling, roodheid en jeuk. Na inademing kunnen brandharen ontstekingsreacties geven de luchtwegen, met benauwdheid tot gevolg. Daarnaast kunnen algemene klachten optreden, zoals braken, duizeligheid en koorts. Raadpleeg in dergelijke gevallen altijd eerst uw huisarts.

Apotheekgroep Breda Apotheek van den Bergh Apotheek Brabantpark Apotheek Doornbos Apotheek FarmaZorg Apotheek Heusdenhout Apotheek Teteringen Apotheek Woltermann Wondzorg Breda De grootste groep zelfstandige apotheken van Breda e.o.

Medicatiebewaking Medicatiebegeleiding Medicatiebereiding Medicatiebeoordeling Medicatierollen Medicatiekluisjes Medicatie = Apotheekgroep Breda

Jeuk van de Eikenprocessierups? Niet nodig! Apotheekgroep Breda helpt u graag met de juiste producten!

www.apotheekgroep.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).