column

Collectieve overmacht  als huidige realiteit

Collectieve overmacht als huidige realiteit

01-05-2020

COVID-19 houdt de hele wereld in de greep. Het virus heeft niet alleen grote impact op de gezondheid van mensen en op de belasting van de gezondheidszorg, maar heeft ook een grote sociale en economische impact. Wij zijn collectief gedupeerd. En dan is het de vraag wie er gaat betalen voor de gevolgen ervan. Mogelijk zal verhaal worden gehaald bij de niet nakomende contractspartij. Die zal zich echter beroepen op overmacht. Hoeveel kans van slagen heeft een beroep op overmacht?

Wilt u meer weten, neem dan contact op 076-5227798

Overmacht was tot voor kort een haast denkbeeldige afweergrond. Overmacht is namelijk niet snel aan de orde. Overmacht betekent dat iedere schuld ontbreekt én dat de tekortkoming ook anderszins niet voor rekening komt van de partij die de overeenkomst niet nakomt (ik zal deze laatste voor het gemak ‘de schuldenaar’ noemen).

De schuldenaar hoeft de schade die zijn contractspartij door de tekortkoming lijdt dan niet te vergoeden.

In algemene voorwaarden wordt vaak bepaald wat (of juist niet) onder ‘overmacht’ valt.

De huidige pandemie is zo uitzonderlijk, dat een beroep op overmacht wel degelijk kans van slagen kan hebben. Dat ontslaat een schuldenaar echter niet van zijn verplichting om alsnog al het mogelijke te doen om zijn plichten na te komen. Wil je meer weten over de rechten en plichten van jouw onderneming in relatie tot andere contractspartijen? Bel of mail mij gerust! Ik wens iedereen heel veel sterkte en succes in deze moeilijke tijd. Laten we vooral elkaar, op welk vlak dan ook, helpen!

Heerbaan 161, Breda | 076-5227798 info@wolfhagenadvocatuur.nl | www.wolfhagenadvocatuur.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).