Adverteren werkt!

BRUISENDE COLUMN

Wat zit er in de basisverzekering in 2022?

Wat zit er in de basisverzekering in 2022?

25-11-2021

Elk jaar heb je weer een kans om over te stappen van zorgverzekering. Het kiezen van de juiste zorgverzekering begint allemaal met weten wat er door jouw basisverzekering gedekt wordt en welke verzekering voordeliger is voor jouw zorgbehoeften. In dit artikel lees je wat er in de basisverzekering van 2022 zit.

Een bezoekje aan de huisarts is altijd verzekerd via de basisverzekering en je betaalt hier ook geen eigen risico voor.

Wil jij hulp bij het vinden van een verzekering die bij jou past? 
Vergelijkdezorgverzekeringen.nl helpt jouw met het vinden
van een verzekering die past bij jouw zorgbehoeftes.
 

De huisarts

Een bezoekje aan de huisarts is altijd verzekerd via de basisverzekering en je betaalt hier ook geen eigen risico voor. Je betaalt wel eigen risico wanneer de huisarts extra onderzoeken moet doen, zoals bloedprikken. Elke basisverzekering dekt een consult bij de huisarts. Wanneer jouw huisarts je doorverwijst, doe je er goed aan om van tevoren te checken of de vervolgbehandeling bij een andere zorgverlener onder jouw zorgverzekering valt. Anders krijg je mogelijk niet alles vergoed.
 

Het ziekenhuis

Spoedeisende hulp wordt altijd gedekt door een basisverzekering. Het is wel mogelijk dat niet alle soorten ziekenhuiszorg vergoed worden, omdat zorgverzekeraars apart afspraken maken met zorgverleners. Afhankelijk van welke zorgverzekering je hebt afgesloten, kan het dus zijn dat zorg bij het ene ziekenhuis wel vergoed wordt en bij een andere niet. Dit moet je wel goed controleren voordat je een verzekering afsluit bij een verzekeraar. Heb je zorg nodig in het ziekenhuis en heeft jouw zorgverzekeraar geen afspraken gemaakt met dat ziekenhuis, dan wordt de zorg mogelijk (deels) niet vergoed.
 

Medicijnen

De meeste medicijnen worden vanuit een basisverzekering vergoed. Medicijnen die door jouw huisarts voorgeschreven worden, worden in de meeste gevallen wel vergoed vanuit de basisverzekering. In sommige gevallen moet je een eigen bijdrage betalen. Soms vergoedt jouw zorgverzekeraar alleen de goedkoopste variant van een medicijn volledig. Houd dus altijd goed in de gaten hoe dat zit bij jouw zorgverzekering.
 

Verloskundige zorg en kraamzorg

Verloskundige zorg wordt net zoals kraamzorg vergoed vanuit een basisverzekering. Vanuit de basisverzekering krijg je een volledige vergoeding bij thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis met noodzakelijke medicijnen. Gaat jouw voorkeur uit naar bevallen in het ziekenhuis, maar is het geen medische noodzaak? Dan is het ook mogelijk om in het ziekenhuis te bevallen. Dit wordt dan niet volledig vergoed vanuit de basisverzekering maar je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren.
 

Psychologische zorg

Voor verschillende vormen van psychologische zorg kun je een vergoeding vanuit de basisverzekering in 2022 krijgen. Een zorgverzekeraar stelt wel eisen aan de vorm van de behandeling. Zo worden relatietherapie, groepsbehandeling en intakegesprekken niet vergoed.

Houd dus altijd goed in de gaten hoe dat zit bij jouw zorgverzekering.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).