Opvallen? Adverteer in Bruist

Bruisende Zaken

4x feitjes over papier en karton

4x feitjes over papier en karton

09-03-2023

Je gebruikt dagelijks wel iets van papier of karton, bewust of onbewust.

Bijvoorbeeld om je boodschappen op te schrijven thuis of het uitprinten van vertrouwelijke documenten op kantoor. Wist je dat ook toiletpapier en tissues van papier gemaakt worden? Er is waarschijnlijk veel wat je nog niet weet over dit materiaal, terwijl je er veel mee te maken hebt. Wij zetten een aantal feitjes voor je op een rijtje. 

Geschiedenis van papier

De Babyloniërs gebruikten al een vorm van papier, met de stengels en bladeren van een  papyrusplant. Het papier zoals wij dat kennen, werd in China uitgevonden in het jaar 105. Dit papier werd gemaakt van vezels van bamboeriet, de bast van een moerbeiboom en zijde-afval. Dit werd geklopt tot een vezelbrij en verdund met water, zodat er na het drogen papier ontstond. In Nederland kwam de productie van papier in de 16e eeuw op gang.

Papier maken

Vroeger werd papier gemaakt van de katoenvezels van oude kleren, tegenwoordig maken we papier in het algemeen van bomen. Het hout van bomen wordt gebruikt om pulp van te maken, door hele kleine houtsnippers te vermengen met water. De pulp wordt vervolgens steeds dunner gemaakt, om uiteindelijk door een fijne zeef te worden gedrukt. Het mengsel wordt daarna samengeperst en gedroogd. Wanneer het papier droog en plat is, zit het op één grote rol. Wanneer het papier tot kleinere vellen gesneden wordt, is het klaar om gebruikt te worden.

“Papieren geld” is geen papier

Je hebt vast de uitspraak “geld groeit niet aan een boom” gehoord. Er zit meer waarheid achter deze uitspraak dan je wellicht had verwacht. “Papieren” geld wordt namelijk niet van papier gemaakt, maar van een combinatie van linnen en katoen. In Nederland worden eurobankbiljetten gedrukt door de drukkerij Johan Enschede, in Haarlem. De Nederlandse Bank bewaart en beheert het briefgeld en muntgeld.

Recyclen van papier en karton

Karton is het meest milieuvriendelijke verpakkingsmateriaal en een van de redenen is dat de productie van karton bijna altijd begint bij het recyclen van oud papier. Maar liefst 85% van het Nederlandse karton is gemaakt van gerecycled papier. Papier en karton zijn bovendien erg goed te recyclen, deze materialen kunnen namelijk tot wel 25 keer gerecycled worden. Gerecycled papier en karton wordt gebruikt om nieuwe kartonnen dozen, printpapier, zakdoekjes en toiletpapier te maken.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10997 - Cafetaria de Toren