column

Juridische bomenproblematiek!

Juridische bomenproblematiek!

01-06-2019

Bomen zijn een belangrijk onderdeel van ons leven. Ze maken het aanzien van onze omgeving een stuk mooier en zuiveren de lucht. Maar…ze kunnen ook voor een hoop ellende zorgen!

Wacht niet langer en neem contact op 076-5227798

Zo maar een casus. Stel: u woont in een laan met prachtige grote platanen. De platanen zijn eigendom van de gemeente en staan circa één meter verwijderd van de erfgrens. De wortels van de platanen groeien onder uw erfafscheiding door en doorboren het rioleringsstelsel van uw woning. Ook dreigen de wortels door de fundering van uw woning te groeien.

Wat zijn dan uw rechten? De wet bepaalt dat bomen op minimaal twee meter afstand moeten staan van de erfgrens. Deze minimale afstand geldt niet voor bomen op de openbare weg. De gemeente is op de korte afstand van de bomen tot de erfgrens dus niet aan te spreken.

Op grond van de wet mag u de doorgeschoten wortels weghakken, tenzij de boom daardoor onevenredig zwaar beschadigd wordt en/of onveilig wordt. En juist dat laatste is
- zeker bij grote bomen
- vaak het geval.

Wat staat u dan te doen? Van belang is om de gemeente tijdig schriftelijk aan te spreken op het doorgroeien van de wortels en de gemeente tot actie te manen. Vanaf dat moment heeft de gemeente de plicht om ervoor te zorgen dat (verdere) schade uitblijft, indien nodig door het kappen van de bomen. De gemeente handelt onrechtmatig indien zij zich niet aan deze zorgplicht houdt.

Heerbaan 161, Breda | 076-5227798 info@wolfhagenadvocatuur.nl | www.wolfhagenadvocatuur.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


06258 Brocks Homeopathie