column

Risico op de weg

Risico op de weg

01-01-2019

Ingrid Lucassen geeft maandelijks de dagelijkse praktijk van een opleider weer.

Wat is risico? Risico is kans x gevolg. Risico voor de motorrijder is 20 keer meer kans op een ongeval met dodelijke afloop dan voor de automobilist.

Neem je risico of loop je risico? Je neemt risico zodra je de beslissing neemt de openbare weg op te gaan.

Het genomen risico hangt van drie factoren af.

1 De technische staat van het voertuig. Deze is bijna nooit de oorzaak van een ongeval.

2. De omgeving. Niet alleen de weg, maar ook hoe weggebruikers met jou omgaan is een vast gegeven.

3. Hoe jij jezelf voortbeweegt zodra je buiten bent: dronken, boos, moe, verdrietig, in gedachten of alert op de motor, in de auto of op de fiets.

Bij hoe bewust je aan het verkeer deelneemt valt de meeste winst te behalen. Niet het lot of je vervoermiddel bepaalt jouw overlevingskans, maar jij zelf. Als ik me door de statistieken laat leiden, zou ik de deur niet uit durven en al helemaal niet op de motor. Naast jouw gemoedstoestand en vaardigheid bepaalt jouw risico-perceptie, de mate waarin jij je bewust bent van dreigend gevaar, hoe veilig het voor jou en jouw mede-weggebruikers het op de weg is.

In het volgende nummer: het afdekongeval tussen auto en motor.

Mijn werk is mijn verslaving waar iedereen beter van wordt.Stelling: “Als ik nu opnieuw rijexamen zou moeten doen, zak ik als een baksteen, echter ben ik een veilige verkeersdeelnemer.” Ingrid Lucassen Motor
- en autorijschool leidt haar cursisten op tot defensieve, sociale, milieubewuste, verkeersdeelnemers met aangepast en besluitvaardig rijgedrag beschikkend over een ruime mate verkeersinzicht.

Sint Agathaplein 15, Boekel info@ingridlucassenmotorenautorijschool.nl 06-48712472 / 0 492-771345 www.ingridlucassenmotorenautorijschool.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08831 Aude Sapere