column

Erkenning en gezag

Erkenning en gezag

01-06-2021

België was er jarenlang van in de ban. Daar bleek dat koning Albert in andermans tuin had zitten schoffelen. Plots klopte daar een dochter aan, die erkend wilde worden. Erkenning betekent namelijk ook dat je als wettelijk erfgenaam wordt geregistreerd. Komt dat even goed uit als je vader koning is.

Ben je getrouwd met de moeder van het kind, dan ben je als man automatisch ook wettelijk de vader en heb je gezamenlijk gezag. Ook over kinderen die vóór jullie huwelijk zijn geboren, mits de man ze heeft erkend. Dat betekent dat je recht hebt op omgang met je kind en informatie over je kind.

Ben je niet getrouwd dan heb je als vader niet automatisch het recht op omgang met je kind. Hoe pijnlijk is dat? Erken dan ook altijd je kind, dat kan al tijdens de zwangerschap. Maak online een afspraak bij de gemeente en vraag het samen met de moeder aan. Dan ben je er nog niet. Je hebt ook gezag nodig om wat te zeggen te hebben over je kind (opvoeding, school, geloof). Dat vraag je online aan bij de rechtbank met toestemming van de moeder. Erkenning en ouderlijk gezag zijn dus twee verschillende dingen. Voorkom hoge advocaatkosten en regel deze zaken zolang je nog op een roze wolk zit.

Als jurist én MfN-registermediator help ik particulieren en bedrijven om uit conflictsituaties te komen. Daarbij werk ik altijd systemisch wat vaak tot individuele inzichten en duurzame oplossingen leidt. Of je nu wilt gaan scheiden of juist bij elkaar wilt blijven, mediation helpt je verder.

Zitten jullie niet meer op een roze wolk en gaan jullie scheiden? Neem dan contact met me op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Miranda van ’t Hoff Hortensialaan 1A, Huissen 06-29428641 INSTAGRAM: holthoffmediation www.holthoffmediation.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08831 Aude Sapere