bruisende zaken

Hoe het vroeger  was...

Hoe het vroeger was...

01-05-2019

Vroege bewoners Het grondgebied van de gemeente Overbetuwe kent een rijke historie. Germanen, Bataven en Romeinen waren de vroege bewoners van onze streek. Zij hebben hun sporen achtergelaten, met name onder de grond. De gemeente is bezig deze rijke historische schat beter zichtbaar te maken.

Een heel bijzonder erfgoed zijn de Gallo-Romeinse tempelresten onder de Grote Kerk in Elst. Ook in Westeraam zijn bouwwerken van de Romeinen gevonden. Uit onderzoek blijkt dat ons grondgebied een belangrijk godsdienstig centrum is geweest.

Tweede Wereldoorlog Tijdens de Tweede Wereldoorlog is hevig gevochten in bepaalde delen van de gemeente. Met name in september 1944 toen de geallieerden ‘a bridge too far’ gingen. Dit heeft geleid tot een hechte band met de geallieerden. Bijvoorbeeld met de Polen, die veel betekend hebben voor Driel en Heteren. Jaarlijks vindt in september op het Polenplein in Driel een herdenking plaats van de komst van de mannen van de Poolse 1e Onafhankelijke Parachutistenbrigade, geleid door de Poolse generaal Stanislaw Sosabowski. De Poolse veteranen zijn nog ieder jaar aanwezig, ondanks hun inmiddels hoge leeftijd.

Een mooie erfenis uit de middeleeuwen; de paardenmarkt Elst is al sinds de middeleeuwen een belangrijk centrum van de paardenfokkerij. Werden er in de 19e eeuw nog drie paardenmarkten per jaar georganiseerd, inmiddels is dat er nog maar één: de Elster paardenmarkt.

Iedere eerste maandag van september vindt er een levendige handel plaats in paarden, pony’s en ander klein vee. Vanaf ’s morgens 4 uur zijn de kooplieden bezig met hun handel. Voor inwoners van Elst en omstreken is de paardenmarkt vooral een gezellige dag. De paardenmarkt trekt jaarlijks ook tienduizenden bezoekers. Een mooie erfenis uit de middeleeuwen!

Volgende maand lees je hier meer historie uit onze mooie streek.

Bron: www.overbetuwe.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


09062 - Salas Catering