column

Het geheim van succes

Het geheim van succes

01-11-2019

Stelling: Maakt een leerling 10 keer dezelfde fout, heb je 9 keer gefaald in je feedback.

Zeker: Passie voor het vak motiveert de leerling.

Zeker: Al gaat de leerling voortdurend de mist in, de gemaakte fouten moet je als gouden leermomenten zien. Zeker: Ongeacht de aard en frequentie van de fout blijf ik altijd vrolijk. Binnen de veiligheidsmarge behoren het maken van fouten tot het leerproces. Zeker: Geen fouten onopgemerkt laten en blijvend motiveren. Zeker: Structuur in de lesopbouw en structuur in de deelhandelingen van de rijtaken. Zeker: Het ook melden als een rijtaak netjes wordt uitgevoerd.

Zeker: Je bent examenrijp als ik dat meld. Je wordt niet examenrijp als je niet onder wisselende omstandigheden rijdt. Ik kan alleen op de woensdagavond. Hoor ik dat, meld ik dat het halen van het rijbewijs een lijdensweg wordt. Zeker: In de huid kruipen van de leerling. Waar zit de logica van zijn / haar handelen? Toegelicht: Waarom rijdt de leerling 40 km/ uur, daar waar je 60 km/ uur mag rijden? Waarom maakt de leerling zo'n eng zwiepertje bij het invoegen? Waarom reageert de leerling zo laat op een naderende verkeerssituatie? Niet dat een leerling een fout maakt, maar waarom de leerling een fout maakt telt.

Dit alles maakt dat de leerling zich prettig voelt, je een ontspannen leeromgeving creëert. Zo van: ik wou dat jij mijn oma was. Ik ben je nep-oma. Kun je daar iets mee? Ook humor zorgt voor een ontspannen sfeer. Op elke ingreep volgt een antwoord dat op de lachspieren van de leerling werkt. Doe je dat niet, kun je er zeker van zijn dat de leerling blijft malen over die ingreep en zonder herkansing met een naar gevoel uit de auto stapt.

In het volgende nummer: Feedback Mijn werk is mijn verslaving waar iedereen beter van wordt.

Ingrid Lucassen Motor- en autorijschool leidt haar cursisten op tot defensieve, sociale, milieubewuste verkeersdeelnemers met aangepast en besluitvaardig rijgedrag, beschikkend over een ruime mate van verkeersinzicht.

Sint Agathaplein 15, Boekel info@ingridlucassenmotorenautorijschool.nl 06-48712472 / 0 492-771345 www.ingridlucassenmotorenautorijschool.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).