BRUISENDE COLUMN

Zin in asperges

Zin in asperges

01-06-2020

Het is weer die tijd van het jaar. De tijd van de asperge. Veel restaurants hebben speciale aspergegerechten op de kaart staan en ook op de groenteafdeling ligt de ‘koningin van de groente’ in grote getalen te wachten om bereid te worden.

Bewaar asperges in een vochtige theedoek in de koelkast

Traditioneel eten we in Nederland asperges bereid met aardappels, ham en ei. Misschien niet heel hip, maar nog altijd ontzettend lekker. Daarnaast zijn er nog tal van bereidingen mogelijk. Warm en koud, roergebakken of gefrituurd. Elk jaar wordt er weer opnieuw met de asperge ‘geëxperimenteerd’ met de lekkerste gerechten als resultaat.

Echt vers

Als je zelf met de asperge aan de slag gaat, let er dan goed op dat de asperges die je koopt echt vers zijn. Hoe je dat ziet? Asperges zijn vers als ze licht glanzen en meegeven als je erop drukt. Bovendien moet je goed opletten dat de uiteindes niet gespleten zijn, dat er geen bruine vlekken op zitten en dat de kopjes stevig zijn. Leuk weetje: om te checken of asperges echt vers zijn, kun je ze ook tegen elkaar aan wrijven. Als ze daarbij een piepend geluid maken, zijn ze echt vers!

Bewaren

Als je de asperges eenmaal in huis hebt, kun je ze nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Ze blijven het best als je ze in een vochtige keukenhanddoek rolt die je vervolgens in de koelkast legt. Wil je ze langer dan een paar dagen bewaren, blancheer ze dan even kort en vries ze vervolgens in. Op die manier zijn ze zo’n twaalf maanden houdbaar.

Groen en wit

Bovenstaande tips gelden zowel voor witte als voor groene asperges. Welke van de twee je kiest hangt af van het seizoen en van jouw persoonlijke smaak. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen die twee? De zon! Witte asperges groeien onder de grond en blijven daardoor wit. Zodra ze beginnen te groeien worden de aspergebedden verhoogd en afgedekt met zwarte folie om verkleuring te voorkomen. Groene asperges groeien juist onbedekt en krijgen daardoor hun groene kleur. De smaak van groene asperges is bovendien iets meer uitgesproken dan die van witte asperges.

Zin gekregen in asperges? Op www.nederlandbruist.nl staan heel wat horecaondernemers in jouw regio. Reken maar dat veel van hen nu asperges op de kaart hebben staan.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).