Adverteren werkt!

column

Kunt u als gevolg van de coronacrisis uw alimentatie niet meer betalen?

Kunt u als gevolg van de coronacrisis uw alimentatie niet meer betalen?

01-06-2020

Om ons heen zien we veel grote en kleine ondernemingen in de financiële problemen komen vanwege alle beperkende maatregelen die zijn genomen om het coronavirus te stoppen. Inmiddels is bekend dat voor velen, veelal ondernemers maar soms ook mensen in loondienst, de gevolgen zeer groot zijn. Zo groot dat het inkomen soms helemaal is weggevallen.

Hulp nodig bij uw alimentatie? Kijk op onze website of neem contact op via: 0492-591299

Als u alimentatieverplichtingen hebt, bijvoorbeeld naar uw ex-partner of de kinderen toe, komt u misschien in een positie dat u deze niet meer (helemaal) kunt betalen. Wat moet en kunt u doen? Als eerste het belangrijkste advies: blijf met elkaar in overleg! Verder:

Zet de betaling niet ineens eenzijdig stop.

Alimentatie-afspraken die tijdens de scheiding in een convenant of ouderschapsplan zijn vastgelegd, zijn bindend en kunnen niet zonder overleg worden losgelaten. Uw ex-partner kan er voor kiezen om de betaling af te dwingen met de deurwaarder of het LBIO. Indien er executiemaatregelen worden gestart door de ex-partner kan de situatie daardoor voor u zelfs verslechteren.

Het is onnodig te vermelden dat het ineens stopzetten van de betaling niet tot een goede oplossing op de korte termijn zal leiden. Bovendien schaadt het de relatie met uw ex-partner, wat ook de kinderen niet ten goede zal komen.

Neem contact op met uw ex-partner.

Overleg met uw ex-partner over de ontstane problemen en probeer samen tot oplossingen te komen. Dat kan bijvoorbeeld door het tijdelijk aanpassen van het bedrag, waarbij later wel of niet een inhaalslag zal plaatsvinden. Op die manier wordt de pijn van het niet betalen of deels niet betalen van de alimentatie gedeeld. U komt op die manier ook te weten of uw ex-partner wellicht ook financieel getroffen wordt door de coronacrisis. Het is natuurlijk altijd verstandig om afwijkingen van hetgeen eerder is overeengekomen, schriftelijk vast te leggen.

Indien u er niet samen uitkomt, kunt u ervoor kiezen om een verzoek tot wijziging van de alimentatie in te dienen bij de rechtbank.

Echter, de rechtbanken hebben als gevolg van de coronacrisis een achterstand en niet alle zaken worden onmiddellijk behandeld. Alleen urgente zaken worden behandeld. Het kan dus best zo zijn dat het lange tijd duurt voordat uw verzoek in behandeling wordt genomen. U hebt er dus alle belang bij om de zaak zelf met uw ex-partner te regelen. Bovendien zal in veel gevallen gelden dat de verlaging van tijdelijke aard zal zijn, nog daargelaten dat rechtbanken vaak wat verder in de toekomst willen kijken bij het nemen van beslissingen, zeker wanneer u zelfstandig ondernemer bent. Nadien zal vaak weer een bijstelling naar boven nodig zijn. Dat kan ook weer door middel van overleg of een procedure. Voor het indienen van een verzoekschrift hebt u een advocaat nodig.

Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen? Neem dan contact op met een advocaat/mediator.

Het is dus aan te raden om met uw ex-partner tot een oplossing te komen en weg te blijven van het indienen van een verzoek tot wijziging bij de rechtbank, dat onderstreept nogmaals het belang van onderling overleg. Lukt onderling overleg niet of heel moeizaam, overweeg dan om contact op te nemen met een advocaat/mediator bij u in de buurt.

“Eerst aandacht voor de mens, dan voor de regelgeving. Dat kan niet anders”

Mierloseweg 2, Helmond | 0492-591299 | info@trovatelloverstappen.nl | www.trovatelloverstappen.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).