Adverteren werkt!

column

De 4 K’s

De 4 K’s

01-06-2020

De amygdala, een onderdeel in je hersenen, neemt het gewoon van je over bij een schrikreactie. Laat het niet zover komen, omdat...

Je brein en je lichaam reageren en functioneren heel anders dan je gewend bent: de spieren van handen, armen en benen worden aangespannen, de ogen openen zich wijd en de pupillen worden groter; er treedt tunnelvisie op, het vermogen tot visueel volgen gaat verloren. Het overlevingssysteem wil “het gevaar” in het oog blijven houden, het staat geen scannen toe. Je kunt tijdelijk tot 70% van je gezichtsveld verliezen; de omgeving “valt weg”, als het tot actie komt zal deze grof motorisch zijn.

Deze les kernachtig samengevat: kijken, klaar zijn, kantelen, kracht opbouwen.

1. Kijken: Inschatten met wat voor een bocht we te maken hebben.

Verkeerstekens, bomenrijen, lichtinval, aanwezig verkeer, het verloop van de weg op je navigatiescherm.

2. Klaar zijn: Voordat de bocht komt, dien je met de juiste snelheid in de juiste versnelling te rijden. 3. Kantelen: Je blijft aan de buitenzijde van de bocht rijden, net zolang tot je over de weg het punt kunt zien waar je uit wil komen. Op dat moment duw je rechts tegen het stuur als de bocht naar rechts is of links tegen het stuur als de bocht naar links gaat. 4. Kracht opbouwen: Na ingekanteld te hebben ga je langzaam maar zeker meer gas geven.

In motorrijdersjargon: Als een drol erin en als een scheetje eruit.

In het volgende nummer: Countersteering.

Mijn werk is mijn verslaving waar iedereen beter van wordt.

Ingrid Lucassen Rijopleidingen leidt haar cursisten op tot defensieve, sociale en milieubewuste verkeersdeelnemers met aangepast en besluitvaardig rijgedrag, beschikkend over een ruime mate van verkeersinzicht.

Stelling: in benarde situaties laat zelfs de beste motorrijder het afweten.

 

Sint Agathaplein 15, Boekel info@ingridlucassenrijopleidingen.nl 06-48712472 / 0 492-771345 www.ingridlucassenrijopleidingen.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).