bruisende zaken

Aandacht voor kortere partneralimentatie!

Aandacht voor kortere partneralimentatie!

31-07-2018

Al lange tijd zijn er plannen om de partneralimentatie te verkorten tot maximaal vijf jaar (nu is dit twaalf jaar). De eerste voorstellen tot wijziging dateren van 2015.

“Eerst aandacht voor de mens, dan voor de regelgeving. Dat kan niet anders”

Na hevige kritiek van de Raad van State (onder meer werd er onvoldoende rekening gehouden met het feit dat sommige vrouwen op het moment van scheiden een flinke achterstand hebben op de arbeidsmarkt) moest het plan terug naar de tekentafel. Vervolgens is het lange tijd stil geweest. Het nieuwe kabinet wil de wetswijziging alsnog (aangepast) doorvoeren. Alleen als er jonge kinderen zijn of als iemand tegen de AOW-leeftijd aan zit, moet er langer alimentatie worden betaald.Wat staat er in het wetsvoorstel van maart 2017? Hoofdregel: er is recht op partneralimentatie gedurende de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van vijf jaar! Voor een korter huwelijk geldt de duur van het huwelijk. Voor een huwelijk van twintig jaar geldt dus een periode van vijf jaar. Er zijn nu een aantal uitzonderingen waarvoor de partneralimentatie van maximaal vijf jaar niet van toepassing zou zijn. Zijn er kinderen onder de twaalf jaar, dan blijft de maximale duur van de partneralimentatie twaalf jaar. Ben je langer dan vijftien jaar getrouwd geweest en zit je korter dan tien jaar voor je pensioendatum, dan geldt een alimentatieduur tot tien jaar. Natuurlijk zijn die regels iets specifieker dan hiervoor aangegeven, maar het voert te ver die regels gedetailleerd uiteen te zetten. Wat geldt voor u? Wanneer het wetsvoorstel in werking zal treden, geldt er altijd overgangsrecht. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat u wordt overvallen door nieuwe wetgeving waardoor u gedupeerd kunt worden. Voor reeds bestaande alimentatieverplichtingen alsmede voor gevallen waarbij het verzoek tot vaststelling of wijziging van een partneralimentatie is ingediend, geldt de huidige bestaande wetgeving. De partijen verwachten dat het nieuwe wetsvoorstel op brede steun kan rekenen in de Tweede Kamer. Maar, het voorstel moet eerst langs de Raad van State voor advies. En die heeft het eerdere voorstel (waarvan het huidige voorstel niet veel afwijkt) zwaar bekritiseerd. Dat is dus afwachten! Nieuwe wet nodig/overbodig? Op dit moment hebben rechters reeds de mogelijkheid om andere alimentatie- termijnen te bepalen dan die vastliggen in de huidige wet, namelijk de duur van het huwelijk bij kinderloze huwelijken met een maximum van vijf jaar of 12 jaar bij een langer huwelijk dan vijf jaar. Rechters maken daar ook nu al gebruik van. De praktijk kan wat ons betreft voldoende uit de voeten met deze flexibiliteit. Een aanpassing van de wet is derhalve niet nodig!

Hulp nodig bij een alimentatieregeling? Wacht niet langer en neem contact op: 0492-591299

Mierloseweg 2, Helmond | 0492-591299 | info@trovatelloverstappen.nl | www.trovatelloverstappen.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND

De Peel Bruist
Klik om het magazine te lezen


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).