bruisende zaken

De natuurpoort… ervaren, leren en beleven van de natuur

De natuurpoort… ervaren, leren en beleven van de natuur

30-09-2018

Voor het interview moest ik op een, voor mij bekende plek zijn. De parkeerplaats bij het Keelven aan de doorgaande weg van Asten naar Heeze.

Wat wordt de strategie voor de komende periode?

In tegenstelling tot mijn laatste herinneringen stond hier nu halverwege het bos een heuse natuurpoort met daarin een boscafé. Vrolijke vlaggen wuifden mij tegemoet. Vol nieuwsgierigheid op pad naar een ontmoeting met Frank Smeijers, horeca-ondernemer met nog twee horeca-bedrijven: restaurant & pannenkoekenhuis de Hoijse hoeve te Someren, en ristorante Innesto, de voormalige Klothoeve in Asten.
De begroeting was, zoals verwacht, hartelijk en al snel stond een geurige Latte Macchiato voor mijn neus. Na enig gekeuvel over het weer en de prachtige Vlindertuin die aan het terras lag, kon het interview alsnog beginnen.

Hoezo nu ineens deze natuurpoort?
"Het idee voor een natuurpoort op deze plek voert terug naar het jaar 2000, waarin de gemeente Someren aangaf een ontsluiting te wensen voor het natuur- en toeristisch gebied rondom het Keelven en de Heihorsten. Om het te laten realiseren en te voorzien van de nodige faciliteiten."

Waar richt de natuurpoort zich voornamelijk op?
"De basis is een natuurpoort, ten behoeve van informatie over het gebied en de toeristische en recreatieve mogelijkheden daarin. Daarnaast is natuurbeleving en educatie ook een van de pijlers waar we ons in de toekomst op willen richten."

Maar ik zie voornamelijk fietsers en wandelaars die het terras bezetten.
"De ondersteunende horeca is van evident belang. De primaire behoeften van recreanten zijn toch een rustplaats voor een hapje en een drankje. Uiteraard zijn toiletten dan ook vaak heel gewenst."

Toch heeft het dan nog lang geduurd voordat de natuurpoort ontwikkeld is? Ik las op het internet dat een en ander niet heel soepel is gelopen.
"Tja... het heeft inderdaad wat voeten in de aarde gehad. Lange geschiedenis, maar het positieve is uiteindelijk de realisatie van het project. Wat overigens nog maar het begin is. Er komt, als alles gaat volgens de planvorming, een grotere natuurpoort met meer faciliteiten. Dit is pas het begin."

Is het niet een hele opgave om drie verschillende bedrijven te exploiteren?
"Heel verschillend zijn ze in de basis niet. Uiteraard spreken we met alle drie de bedrijven wel verschillende doelgroepen aan op ook onderscheidende momenten. Maar, ja, het is wel heel intensief, een hele uitdaging. De grootste truc zit hem wellicht in het organiseren van de juiste en gedreven mensen om je heen."


Hoe gaat de natuurpoort zich ontwikkelen?
"We hebben een hele intensieve en vooral een lerende fase achter de rug. Met de kennis van nu willen we ons steeds meer gaan profileren als uitvalsbasis voor een dag in de natuur, waarbij ervaren, leren en beleven van die natuur de basis vormt. Dat, omringd met een goed, passend aanbod in de vorm van eten, drinken en actieve arrangementen, moet het perspectief worden. Verder beseffen we ons terdege dat juist de aantrekkelijkheid van lekker eten en drinken vaak de factor is die mensen doet terugkeren."

 

Interview Frank Smeijers Natuurpoort Vennenhorst-Boscafé de Soete Inval.

Bosrandweg 6, Someren (parkeerplaats Keelven)

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08470 van Limpt