column

Het Staphorster kruispunt

Het Staphorster kruispunt

01-04-2019

Het Staphorster kruispunt is vernoemd naar de plaats Staphorst waar dit type kruispunt het eerst werd toegepast.

Door meerdere opstelstroken heeft het doorgaande verkeer geen last van het afslaande wat de doorstroming bevordert. Het doorgaande verkeer heeft de mogelijkheid het langzame verkeer, bijvoorbeeld landbouwvoertuigen, hier te passeren. Bij toepassing van een VRI kan men bij rood licht links van het langzame verkeer of vrachtverkeer opstellen. In het geval van een ongeregelde kruising heeft verkeer uit de zijwegen het voordeel de te kruisen weg in twee etappes over te kunnen steken door op het middenvlak te wachten.

De wet van behoud van ellende gaat ook bij dit type kruispunt op, als het hier fout gaat, gaat het goed fout. Op het punt waar verkeer weer naar één rijstrook moet ritsen, kunnen conflicten ontstaan wanneer er niet genoeg ruimte wordt geboden om terug naar rechts te gaan. Ook komt het op het laatste moment inhalen veel voor en lokt het kortstondige deel van twee rijstroken ook uit tot hoge snelheden om voertuigen te kunnen inhalen. De creatieve bestuurders gaan rechtdoor, door rood, op de strook voor linksaf. Nog erger. Domme, duivelse actie.

De hogere snelheden kunnen dan weer gevaar opleveren voor het kruisende verkeer. Wanneer de kruising is uitgerust met een VRI is dit gevaar al een stuk minder. Verder kunnen voertuigen die het middenvlak gebruiken als tussenstop het linksafslaande verkeer vanaf de hoofdweg hinderen. Een ander gevaar op de kruisingen van dit type is het zogenaamde afdekgevaar. Voertuigen, vooral motoren, op de doorgaande stroken kunnen in de luwte zitten van een voertuig die op de strook rechtsaf rijdt. Verkeer uit de zijweg kan hierdoor een voertuig over het hoofd zien met mogelijk een aanrijding tot gevolg.

Bij de groene streep zie je de motorrijder wel, bij de rode niet Motorrijder neem je volgafstand om gezien te worden.

In het volgende nummer: Waarnemen (kun je leren) Mijn werk is mijn verslaving waar iedereen beter van wordt.

Sint Agathaplein 15, Boekel info@ingridlucassenmotorenautorijschool.nl 06-48712472 / 0 492-771345 www.ingridlucassenmotorenautorijschool.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


BRUIST PUZZELS


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).