Column

De factoren die waarneming beïnvloeden

De factoren die waarneming beïnvloeden

01-06-2019

10 verkeersborden gemist op een traject van 2 km. Wat nog meer gemist? Het kruisende fietspad, een voetgangersoversteekplaats, dat jouw weg afbuigt en jij daardoor zo een fietspad op zou rijden. De leerling mankeert niets aan zijn ogen. 10 factoren zijn verantwoordelijk voor het ontgaan van belangrijke verkeersinformatie.

1.

Het moment waarop de waarneming begint. Hoe eerder je begint, hoe meer je ontdekt.

2.

De beperkingen van het menselijk oog. Binnen je gezichtsveld zie je een klein deel scherp. 3.

Voertuigbeheersing. Eist de bediening je aandacht op, dan zie je medeweggebruikers niet. 4.

Discipline. Je kunt nooit ongestraft een zijdelingse verplaatsing maken, zonder de dode hoek te hebben gecontroleerd.

5.

Gemoedstoestand. Ben je boos, verdrietig, of moe, zie je verkeersrelante zaken niet. 6.

Verdeling van aandacht. Multitasken is onmogelijk.

Met een breiwerkje achter het stuur of append met beide handen aan het mobieltje inhalen. 7.

Gevaarherkenning. Niet wat je ziet maar juist datgene wat je (nog) niet ziet, ga je vanuit dat het er binnen geringe tijd is. Pas je positie en snelheid erop aan om het veilig te houden.

8.

Volgafstand. Als je voorganger ergens voor moet uitwijken, is de onaangename verrassing voor jou.

9.

Licht/ donker. Kleur, een factor om vormen te kunnen onderscheiden, ontbreekt in het donker. Snelheid is moeilijk in te schatten en wegmarkeringen vallen nauwelijks op en nog minder als het regent. 10. Polderblindheid. Die kruising komt, echter door de eentonigheid van het landschap mis je de kruising met mogelijke fatale gevolgen.

In het volgende nummer: De taal van de weg. Ingrid Lucassen Motor- en autorijschool leidt haar cursisten op tot defensieve, sociale, milieubewuste, verkeersdeelnemers met aangepast en besluitvaardig rijgedrag beschikkend over een ruime mate verkeersinzicht.Stelling: Goed leren waarnemen begint bij het bewust worden van de beperking van ogen, hersenen en dat je maar één ding tegelijk kunt.

Sint Agathaplein 15, Boekel info@ingridlucassenmotorenautorijschool.nl 06-48712472 / 0 492-771345 www.ingridlucassenmotorenautorijschool.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).