Adverteren werkt!

column

Toestemming vakantie  naar buitenland met minderjarig kind

Toestemming vakantie naar buitenland met minderjarig kind

01-08-2021

De zomervakantie staat weer bijna voor de deur en er wordt weer volop geboekt voor vakantiebestemmingen naar het buitenland. Waar moet je op letten als je met (een) minderjarig(e) kind(eren) naar het buitenland op vakantie wilt gaan?

Bij de beantwoording van deze vraag is het goed om stil te staat bij de vraag wie het gezag heeft over de kinderen. Heeft u alleen het ouderlijk gezag, dan heeft u geen toestemming van de andere ouder nodig om met uw kind naar het buitenland te gaan. Wel is het raadzaam om bij de douane te kunnen bewijzen dat u zonder toestemming van de andere ouder met uw kind mag reizen. U kunt bijvoorbeeld bij de gemeente een internationaal uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie opvragen met daarop vermeldt de namen van de ouders en wie het gezag heeft over het kind.

Oefent u gezamenlijk met de andere ouder het gezag uit, dan zult u bij de douane een document moeten kunnen laten zien waaruit de toestemming van de andere ouder voor de reis naar het buitenland blijkt. Hiervoor kunt u via de site van de Rijksoverheid het formulier ‘Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ downloaden, invullen en samen met de andere ouder ondertekenen. Dit formulier bevat alle informatie die voor een snelle grenscontrole noodzakelijk is. Regel op tijd de benodigde toestemming van de andere ouder. Het kan namelijk voorkomen dat de betreffende ouder de toestemming weigert, waardoor uw kind niet mee naar het buitenland mag gaan.

Op het moment dat u hier tijdig toestemming voor vraagt en de andere ouder weigert de toestemming te verlenen, dan bestaat nog wel de mogelijkheid om aan de Rechtbank het geschil voor te leggen en te verzoeken om vervangende toestemming te verlenen om met uw kind naar het buitenland te mogen reizen. Indien de rechter in uw verzoek meegaat, dan kunt u bij de douane de beslissing van de Rechtbank overleggen en kunt u samen met uw kind en een gerust hart vertrekken naar het buitenland.

Heeft u plannen om samen met uw minderjarig kind naar het buitenland te gaan en weet u niet hoe u dit moet regelen of krijgt u geen toestemming van de andere ouder, neem dan contact op met mr. S. van Reeven-Özer via het nummer 0161-224457 of s.vanreeven@dmradvocaten.nl.

Stationsstraat 44 Rijen 0161-224457 www.dmradvocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).