Adverteren werkt!

column

Vordering benadeelde partij

Vordering benadeelde partij

01-12-2021

Als u slachtoffer bent geworden van een misdrijf en de verdachte door het Openbaar Ministerie wordt vervolgd, kunt u zich als benadeelde partij voegen in de strafprocedure.

Vorige maand bespraken we de rechten van een benadeelde partij, deze maand komt specifiek de vordering benadeelde partij, ook wel: de schadevergoeding, aan bod.

Schadevergoeding De benadeelde partij kan zich voegen in de strafprocedure door het indienen van een verzoek tot schadevergoeding voor de geleden schade. Het betreft een civiele vordering in een strafprocedure. Het voordeel voor de benadeelde partij is dat deze niet zelf een civiele procedure tot vergoeding van de schade hoeft starten. Een civiele procedure duurt vaak langer dan de strafprocedure waardoor het langer duurt voordat u schadevergoeding ontvangt en u de zaak achter u kunt laten.

Het verzoek tot schadevergoeding moet aan een aantal vereisten voldoen: 1. Er moet sprake zijn van schade; 2. De schade moet het gevolg zijn van het strafbare feit; 3. De schade moet voldoende worden onderbouwd; 4. De vordering moet niet te complex zijn. Schadevergoedingsmaatregel In een civiele procedure geldt dat wanneer de vordering door de rechtbank wordt toegewezen, u zelf (met de deurwaarder) moeten proberen het bedrag geïncasseerd te krijgen. In de strafprocedure kunt u de rechtbank verzoeken de schadevergoedingsmaatregel op te leggen. Dit betekent dat het CJIB zal proberen de schadevergoeding voor u te incasseren en u niet zelf achter uw geld aan hoeft.

Op zoek naar een advocaat? De kans is groot dat ze je bij Daniëls | Marcus | Van Reeven Advocaten kunnen helpen. “Doordat wij een algemene praktijk voeren, zijn wij zeer breed inzetbaar”, aldus mr. Daphne Marcus.

In de meeste gevallen kunt u kosteloos gebruik maken van een advocaat die u kan bijstaan in de gehele procedure. Bent u slachtoffer geworden en/of wilt u zich voegen als benadeelde partij, neemt u dan contact op met mr. D. Marcus via d.marcus@dmradvocaten.nl of via het telefoonnummer: 0161-224457.

Stationsstraat 44 Rijen 0161-224457 www.dmradvocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).