column

Indexering van alimentatie

Indexering van alimentatie

01-01-2022

Alimentatiebedragen worden jaarlijks verhoogd met een door de overheid vastgesteld percentage. Dit heet indexering van alimentatie. De Minister voor Rechtsbescherming stelt het indexeringspercentage vast, waarna dit percentage wordt gepubliceerd in de Staatscourant en de landelijke dagbladen.

Heeft u vragen over de indexering van uw alimentatiebedrag? Neem dan contact op met mevrouw mr. S. van Reeven-Özer via 0161-224457 of s.vanreeven@dmradvocaten.nl

Dit percentage wordt bepaald aan de hand van de loonstijgingen. Per 1 januari 2022 worden de alimentatiebedragen, zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie, verhoogd met een percentage van 1,9%. Indien u alimentatieplichtig bent, moet u dus jaarlijks een hoger bedrag aan alimentatie voldoen, tenzij de wettelijke indexering van alimentatie is uitgesloten bij overeenkomst of door een rechterlijke uitspraak.

Indexering van de kinderalimentatie is niet uit te sluiten, ook niet als u en uw ex-partner het daarover eens zouden zijn. Voor partneralimentatie bestaat daarentegen wel de mogelijkheid om de wettelijke indexering uit te sluiten, indien u samen met uw ex-partner daarvoor kiest.

Indien dit niet geval is, blijft u als de alimentatieplichtige verplicht ieder jaar de partneralimentatie te verhogen met het wettelijk vastgestelde indexeringspercentage. U kunt als alimentatieplichtige wel de rechter verzoeken de indexering van uw partneralimentatie uit te sluiten. U dient hiervoor wel goede gronden aan te voeren.

Op zoek naar een advocaat? De kans is groot dat ze je bij Daniëls | Marcus | Van Reeven Advocaten kunnen helpen. “Doordat wij een algemene praktijk voeren, zijn wij zeer breed inzetbaar”, aldus mr. Daphne Marcus.

Stationsstraat 44 Rijen 0161-224457 www.dmradvocaten.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


11040 Kringlooplijn