Column

Rouwverwerking en voetreflexologie

Rouwverwerking en voetreflexologie

01-09-2019

Iedereen maakt ingrijpende verliezen mee: niet alleen door de dood, maar ook door het leven. Verlies van werk, van een huwelijk, van vriendschap, van gezondheid zijn voorbeelden van betekenisvolle verliezen.

Ook de verliezen die wij ervaren door de natuurlijke loop van het leven, zoals wanneer de kinderen het ouderlijk huis verlaten of bij het afsluiten van het arbeidzame leven, kunnen ingrijpend zijn. Eén van de ingrijpendste verliezen is het verlies van een dierbare door overlijden. Aandacht voor rouwprocessen is belangrijk om de weg naar aanvaarding en heling te kunnen vinden. Het helingsproces heeft tijd nodig.

Eerst eens even een paar vooroordelen opruimen: Rouw is niet over na 1 jaar + 10 dagen. ‘Alle seizoenen moeten eroverheen’.... ja en daarna duurt het nog een hele poos. De meeste mensen die in diepe rouw zijn, ervaren het 2e jaar als zwaarder dan het 1e jaar. Pas daarna wordt het zachter, de scherpe kantjes gaan ervan af.

En rouwende mensen huilen echt niet de hele dag, ze kunnen ook nog lachen! Rouw is voor iedereen anders en dat maakt het ook zo ingewikkeld voor buitenstaanders. Rouwenden denken vaak dat de ander telepathisch is, ‘dat begrijpen ze wel’, terwijl het echt niet altijd duidelijk is wat de rouwende nodig heeft. Gevoelens van ontkenning, woede, boosheid en verdriet zijn natuurlijke gevoelens die bij verlies horen.

Voetreflexologie benadert het verlies en verdriet vanuit een liefdevolle houding, waarin ruimte is om uiting te geven aan deze emoties. Voetmassages helpen om dichter bij uw gevoel te komen en aanwezig te zijn in het verdriet, de pijn of boosheid. Door uiting te geven aan deze gevoelens ontstaat er ruimte voor heling.

Er even uit zijn kan ook als fijn zijn. Een strandwandeling of werken aan je uiterlijk en innerlijk om weer balans te vinden. Mirelle Draaijer van Ligthart Uitvaartzorg werkt samen met Nynke Vis, voetrefelxologe. Uit ervaring kan ze zeggen dat het fijn is om ook bij haar je innerlijke gevoel los te laten en een nieuwe start te maken.

Ligthart Uitvaartzorg | Weiver 7 1561 XA Krommenie Telefonisch bereikbaar: 06-34768926 | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN

LEES ONZE COLUMNS

Ben jij flexibel?
Ben jij flexibel?
De Zaanstreek Bruist

Voorkomen is beter dan genezen...
Voorkomen is beter dan genezen...
De Zaanstreek Bruist

De oplossing is Mentorschap.
De oplossing is Mentorschap.
De Zaanstreek Bruist


Het is veilig
Het is veilig
De Zaanstreek Bruist


Minder mensen,  meer verbondenheid
Minder mensen, meer verbondenheid
De Zaanstreek Bruist


Corona
Corona
De Zaanstreek BruistNazorg
Nazorg
De Zaanstreek BruistWeten & begrijpen
Weten & begrijpen
De Zaanstreek BruistEDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).