Column

Kracht

Kracht

01-09-2020

Ik wist niet wat ik hoorde. Dat iemand dat kan? Zo knap. De zoon van mijn jeugdvriendin Lisa overlijdt door een noodlottig fietsongeluk. Niemand heeft er schuld aan, behalve een zeer geliefde mobiel. Altijd in de hand om te checken in plaats van twee handen veilig aan het stuur. Ziekenauto razendsnel ter plekke. Maar toch net niet snel genoeg.

"Samen met u verzorgen we de unieke persoonlijke uitvaart van uw dierbare. Onze taak is luisteren, ontzorgen en organiseren"

Al zijn schoolkameraden en hockeymaten in verbijstering en shock achterlatend. En wat schenkt Lisa hen? Zij mogen bijna alles regelen rondom het afscheid van Tomas. Zo krachtig. Zij kent haar jongen als geen ander. Weet hoe graag hij zich omringt met vrienden. Altijd als een soort natuurlijk middelpunt. Met een natuurlijke innerlijke kracht om mensen zich fijn te laten voelen. “Ja, antwoordt zij, dat kun je je liefste schat toch niet afnemen? Zo moet het ook die laatste keer zijn.”

Samen sterk

De jongens van Tomas’ hockeyteam waken twee aan twee bij Lisa thuis. Afgewisseld door zijn beste maten uit zijn klas. Zo is Tomas geen minuut alleen daar opgebaard in de woonkeuken. Dat is tenslotte het middelpunt van het huis, het gezin voor welke bezoeker dan ook die voet over de drempel zet bij deze gastvrije moeder. Zoete inval voor al Tomas’ vrienden. En zo ook nu. Vieren en treuren met z’n allen. Kracht putten uit elkaars verdriet, steun, hilarische verhalen, mooie herinneringen aan Tomas.

Alles kan en mag

De blank houten kist staat al snel vol met alle krabbels, namen, tags van wie er maar iets op wil schrijven. Het condoleanceboek op het dorpshuis is ook bijna te dun. Op zijn laatste rit maakt Tomas een rondje langs het hockeyveld. Alle clubleden zijn er. Deze zaterdag spelen zij niet. Zij zingen het clublied deze keer voor hem in plaats van met hem. Dan rijdt de rouwwagen in kleine stoet naar de begraafplaats. Intiem afscheid met zijn vader, moeder, opa’s en oma’s. Natuurlijk zijn broertje en zusje. En vijf van zijn allerbeste maatjes. En dan zo mooi dat op precies hetzelfde tijdstip dat de kist daalt een heel grote ballon met daaraan alle briefjes die de leerlingen van de school voor hem hebben geschreven de lucht in gaat. Alles wat de kinderen bedenken en willen, kan en mag. Niet alleen van Lisa, maar ook van de uitvaartbegeleidster, de begraafplaats en autoriteiten. Zo ook die grote ballon die Tomas begeleidt op zijn laatste reis.

Ik weet dat Lisa sterk is. Maar de kracht waarmee zij anderen op hun manier afscheid laat nemen van haar oudste zoon is zo indrukwekkend. Dat kan niet anders dan de kracht van moederliefde zijn.

Ligthart Uitvaartzorg | Weiver 7 1561 XA Krommenie Telefonisch bereikbaar: 06-34768926 | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10375 Monique Bankras Uitvaartbegeleiding