Column

Een sobere uitvaart

Een sobere uitvaart

01-05-2021

Een tijdje terug werd ik gebeld door een zorgconsulent met de vraag of ik een voorgesprek wilde voeren met haar klant. Meneer had geen kinderen, geen echtgenote, de meeste familie was op leeftijd, maar hij had wel lieve mensen van de kerk om zich heen en een buurman waar hij altijd op kon rekenen.

‘Samen met u verzorgen we de unieke en persoonlijke uitvaart van uw dierbare. Onze taak is luisteren, ontzorgen en organiseren.’

Meneer Jansen wilde begraven worden bij zijn tweelingbroer. Het graf bevond zich op een begraafplaats op de Utrechtse Heuvelrug. Voor ons geen probleem. Meneer had nog één wens en dat was dat de plechtigheid zou plaatsvinden op een locatie met een orgel. Midden in de kamer zag ik een orgel staan en en tot vlak voor zijn overlijden speelde hij nog dagelijks een stukje.

Twee weken geleden kreeg ik ‘s nachts een telefoontje van de zorgconsulent. Meneer was rustig in zijn slaap overleden. Samen met haar heb ik de laatste zorg aan meneer gegeven. Voor haar was het bijna het einde van haar werk en voor mij het begin, des te mooier om dit samen te doen.

De dagen erna verzorgden we de kaarten en regelden we de locatie. Op de voorzijde van het liturgieboekje stond net als op de rouwkaart een foto die meneer zelf had gemaakt van zijn orchideeën. Ik had veel contact met de mensen van de kerk. Ik had de beheerder gevraagd om een paar foto’s van het orgel in haar kerk te maken. De drukker heeft deze mooi verwerkt in het liturgieboekje. Zo werd het een heel persoonlijk boekje.

De bloemist had een prachtig stuk van verschillende kleuren orchideeën gemaakt. Ze had ook nog wat losse orchideeën meegegeven. Bij het graf aangekomen legden de dragers als ritueel de losse orchideeën op de kist voordat ze deze met touwen lieten zakken. Hij en zijn tweelingbroer zijn nu weer samen.

Ondanks de slechts tien aanwezigen was het een mooie en warme uitvaart.

Weiver 7, Krommenie 06-34768926 | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10464 - Danny Pro (vh Yordanka Boneva Schoonmaakbedrijf)