bruisende zaken

Kinderen hebben soms een bijzonder beeld van een uitvaart

Kinderen hebben soms een bijzonder beeld van een uitvaart

01-11-2022

Op de school van mijn zoon mocht ik een hoekje inrichten waar kinderen stil konden staan bij een verlies. Boekjes, tekenmateriaal en een prikbord. Op het prikbord mocht een rouwkaart of tekening worden opgehangen. Nu er veel aandacht is voor de uitvaart van Koningin Elisabeth hebben kinderen misschien veel vragen.

Het is heel zinvol, maar het zou goed zijn als het thema dood ook op een minder beladen momenten in de klas bespreekbaar is. Lessen over dood, verlies en uitvaartrituelen in ons eigen land maar ook andere culturen zou besproken kunnen worden.

Er zijn vele mooie prentenboeken, maar we zijn ook nu in een digitaal tijdperk. Het maakt de dood ook interactief. Ik krijg vaak de vraag, hoe werkt een crematie eigenlijk? Of wat gebeurt er als je dood gaat? Kinderen zijn heel nieuwsgierig.

Leerkrachten en ouders kunnen een drempel hebben om over de dood te praten. Zij kunnen oplopen tegen hun eigen ervaringen en mogelijk verdriet. We willen kinderen beschermen met alles wat met de dood te maken heeft.

Ik ben van mening dat hoe meer ze met de dood vertrouwd raken, hoe beter ze later kunnen omgaan met rouw, verlies en verdriet. Museum Tot Zover Bij het museum Tot Zover kunnen ze vertellen over de uitvaarten van vroeger en nu. Er is daar ook een leerzame speurtocht te verkrijgen voor zowel het museum als de begraafplaats. Aan de hand van vragen en opdrachten komen ze veel te weten over zaken als afscheid nemen, rouwen, rituelen van andere culturen en manieren om mensen te blijven herinneren.

Is de vis, een vogeltje of ander klein huisdier overleden, dan kunt u voor uw kind ook zelf een mini-doodkistje maken. Een huisdier is vaak het eerste contact met de dood. Is het een iets groter huisdier, dan kan je altijd een herinneringskistje maken.

Lezing Ook samen met een paar collega’s willen wij best een lezing geven over rouw en verlies. Om vragen te beantwoorden en hun een kijkje te geven in de “keuken van de uitvaart”. U kunt contact met ons opnemen via de mail: mirelle@ligthartuitvaartzorg.nl of telefonisch: 06-34768926.

Persoonlijk Betrokken Onafhankelijk Maatwerk

Weiver 7, Krommenie | 06-34768926 | mirelle @ligthartuitvaartzorg.nl | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10464 - Danny Pro (vh Yordanka Boneva Schoonmaakbedrijf)