Bruisende zaken

Rouw en steun bij verlies

Rouw en steun bij verlies

01-01-2019

Iemand in je omgeving heeft een dierbare verloren. Voor hen is het leven even gestopt. Voor ons gaat het leven na de uitvaart weer door, maar wat kan je voor hem of haar doen:

Soms zijn ze groot, soms zijn ze klein. Je hoeft ze niet te zoeken, je kunt ze ook zelf zijn.

Wat kan je voor iemand betekenen:

Als je het moeilijk vindt om hem/haar aan te spreken, spreek dat dan naar hen uit. Zeg dat je het moeilijk vindt en wacht daar niet te lang mee. Overwin jouw schroom en bel, mail of schrijf een briefje. Weet je niet wat je moet zeggen? Zeg dan dat je het niet weet, maar dat je het vreselijk vindt. Kom een keer langs met een pannetje eten of kook eens in de zoveel tijd voor hen. De ander heeft dan aan tafel ook een gesprek. Pas een keer op de kinderen of neem de kinderen een keer mee. Blijf bellen, blijf contact houden, ook over een jaar. Vaak is het tweede jaar nog moeilijker. Luister naar de verhalen, ook al heb je ze vaker gehoord. Luisteren is ‘er zijn’ zonder oordeel. Luisteren is aandacht geven met je mond dicht. Kijk af en toe even in de koelkast. Staat er nog voldoende in? Bied aan om het gras te maaien of op een vast tijdstip samen te gaan fietsen. Trouwens... er zijn is vaak al genoeg.

Er voor iemand te zijn is al genoeg! Ook na het 2e jaar.

Nog een paar tips:

Sus een huilbui of woedeuitbarsting niet. Het kan fijn zijn om de emoties te laten gaan. Luister en bied een schouder. Vooral (winter)weekenden zijn lang. Huur een mooie, leuke, spannende of hilarische film en kijk er samen naar. Geef een massagebon. Even aangeraakt worden op een professionele manier is fijn. Stuur voor de nacht een ‘welterusten-app’ of in de ochtend een ‘succes vandaag’ berichtje. Het is een teken dat je aan diegene denkt.

Ligthart Uitvaartzorg | Weiver 7, 1561 XA Krommenie | 06-34768926 | www.ligthartuitvaartzorg.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


10464 - Danny Pro (vh Yordanka Boneva Schoonmaakbedrijf)