Column

Geen toestemming voor een vakantie?

Geen toestemming voor een vakantie?

01-06-2021

De schoolvakantie staat weer voor de deur! Mooi moment om er even tussenuit te gaan en bij te tanken. Mocht je een vakantie naar het buitenland op de planning hebben staan met je minderjarige kinderen, dan is het belangrijk om voorafgaand toestemming te vragen aan de andere gezaghebbende ouder.

De toestemming om te mogen reizen krijg je van de andere gezaghebbende ouder door het ondertekenen van een toestemmingsformulier, dat (online) wordt verstrekt wordt door de overheid. Dit formulier dien je tijdens je vakantie altijd bij je te hebben en je moet dit kunnen laten zien bij bijvoorbeeld de douane op Schiphol.

Mocht de andere ouder geen toestemming willen verlenen voor een vakantie naar het buitenland, dan staat het jou vrij om een procedure te starten bij de rechtbank om vervangende toestemming te verkrijgen. Dit gaat in de meeste gevallen door middel van een zogenaamde kort geding procedure. De doorlooptijd is een stuk korter dan een reguliere procedure. In principe wordt er binnen zes weken een zitting gepland.

Ook bij een kort geding procedure zal het belang van de minderjarige leidend zijn. De rechter zal dus bekijken of een vakantie naar het buitenland in het belang van de minderjarige kinderen is. Als de rechter geen bezwaren ziet voor een vakantie naar het buitenland, maar dit juist in het belang van de minderjarige kinderen acht, dan zal hij vervangende toestemming verlenen. Let wel: ten tijde van de huidige pandemie wordt het reisadvies van de overheid ook door de rechter meegewogen.

Een procedure voor vervangende toestemming kan ook aangewend worden indien de andere gezaghebbende ouder bijvoorbeeld geen toestemming geeft voor een verhuizing, aanvraag van een paspoort, inschrijving op een school en andere zaken waarvoor toestemming van beide ouders noodzakelijk is.

Heb je vragen over jouw voorgenomen vakantie of een andere kwestie waarvoor de toestemming van de andere ouder nodig is? Neem dan gerust contact met ons op.

Maria & Sevgi Familierecht Kasteleinenkampweg 11-C, Den Bosch | 073-2055111 info@mariaensevgi.nl | mariaensevgi.nl

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08831 Aude Sapere