BRUISENDE COLUMN

Dit doet de liefde  met jou!

Dit doet de liefde met jou!

30-11--0001

Verliefdheid brengt niet alleen je hoofd op hol, ook in de rest van je lichaam gebeurt van alles. Je krijgt hartkloppingen, vlinders in je buik, zwetende handen én veel energie en opwinding. Dit komt door hormonen en is lichamelijk te verklaren. Maar wat gebeurt er precies in ons lichaam als we verliefd zijn?

Verliefdheid is eigenlijk slechts een chemische proef die gelukt is

Je autonome zenuwstelsel regelt je ademhaling, spijsvertering, het verwijden en vernauwen van bloedvaten en je hartslag. Bij verliefdheid zorgt noradrenaline in je hersenen voor de aanmaak van adrenaline, het bekende stresshormoon. Dit hormoon geeft aan je zenuwstelsel door dat je hart sneller moet kloppen. Zo kan bij een verliefd persoon de hartslag oplopen tot wel 180 slagen per minuut.

Amfetamines onderdrukken het hongergevoel en jagen de bloedcirculatie omhoog. Hierdoor krijg je het gevoel alsof er vlinders in je buik zitten. Het liefdeshormoon oxytocine en alcohol veroorzaken allebei hetzelfde gevoel. Als je heel erg verliefd bent, voel jij je, net als na een glaasje te veel, minder angstig of geremd en je zelfvertrouwen krijgt een boost. Je voelt je letterlijk dronken van verliefdheid! Het hormoon dopamine zorgt ervoor dat je niet meer realistisch kunt kijken naar je geliefde. Je denkt dat jouw grote liefde de mooiste en geweldigste persoon op de wereld is. Dat beeld klopt natuurlijk niet met de werkelijkheid, maar je bent zo ‘onder invloed’ dat je dat niet ziet. Pas als de eerste verliefdheid uitdooft en de dopaminespiegel in je bloed inmiddels flink is gedaald, merk je zijn of haar slechte eigenschappen op.

Het gevoel van heftige verliefdheid zal in de meeste gevallen na anderhalf tot vier jaar verminderen. Dan worden andere dingen belangrijker, zoals steun, vertrouwen en geborgenheid, die samen de basis kunnen vormen voor een langdurige liefdesrelatie. Endorfine neemt nu de belangrijkste plaats in. Dit hormoon lijkt op de rustgevende pijnstiller morfine en zorgt voor een ontspannen gevoel. Het neemt tevens angsten weg, zodat jij je prettig voelt in de buurt van je liefdespartner.

Wil jij je liefdespartner verrassen dit jaar? Op www.nederlandbruist.nl vind je diverse ondernemers die je hierbij vast en zeker kunnen helpen.

Delen


MEER BRUISENDE ZAKEN


EDITIE VAN DE MAAND


bekijk vorige edities


BLIJF ALTIJD OP DE HOOGTE MET DE BRUIST NIEUWSBRIEF

 

Mocht je de nieuwsbrief niet meer willen ontvangen, dan kun je je onderaan de desbetreffende nieuwsbrief eenvoudig afmelden.

Wij nemen de privacy van persoonsgegevens zeer serieus. Je persoonlijke gegevens worden niet aan derden verkocht of verstrekt zonder dat er door jou toestemming wordt gegeven. Wij verwerken persoonsgegevens alleen voor het doel waarvoor ze zijn verstrekt en in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevens Bescherming (AVG).


08831 Aude Sapere